© Tarım Pusulası 2021

Dönmezer: Sotria Kolakası'nı sadece o bölgenin insanları kullanabilecek

Kolakas’ adını Kıbrıslı Türk ve Rumların kullanabileceğini, tescil başvurusunda bulunulanın ‘Sotria Kolakası’ olduğunu, kabul görmesi durumunda bu ismi sadece o bölgenin insanlarının kullanabileceğini belirtti.

Sotria’daki festivalde Rum Tarım Bakanı Nikos Kouyalis’in Kolakas bitkisinin ‘Sotria Kolakası’ olarak coğrafi tescil başvurusu yapılacağını açıklaması üzerine Kıbrıs Postası’na konuşan K.T.Sanayi Odası Genel Sekreteri Doğa Dönmezer, tescil başvurusunun ilk 3 Şubat 2015 yılında yapıldığını açıkladı.

Kolakas adını Kıbrıslı Türk ve Rumların kullanabileceğini, tescil başvurusunda bulunulanın ‘Sotria Kolakası’ olduğunu belirten

Dönmezer, bu konunun daha önce medyada da çok kez tartışıldığını hatırlatarak, Rum Tarım Bakanı Nikos Kouyalis’in Kolakas yetiştirilen bölge olan Sotria’da düzenlenen festivalde konuyu yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Dönmezer, şu an Avrupa Birliği’ne yapılan başvuru isminin ‘Sotria Kolakası’ olarak yapıldığını kaydetti.

Dönmezer şunları söyledi: “Hellimde bu geneldi. Ancak burada bir genelleme yoktur. Kolakas adını Türkler de Rumlar da kullanabilir. Tescil başvurusu ‘Sotria Kolakası’ olarak yapıldı. Sotria kolakasın yetiştiği bölgedir. Ay Napa yakınlarında bir köydür. Bu ismi sadece o bölgedeki insanlar kullanabilecek. İlk olay duyulduğunda sanki Kolakas tescili yapılıyor gibi düşünüldü. Sotria bölgesi Kuzey’de olan bir bölge değil. O nedenle bizi olumsuz etkilemez. Ancak, örnek teşkil edebilir. Yeşilırmak’ta yetişen çilek ve Lefke’nin ceviz macunu gibi tarım ürünleri için biz de bunu yapabiliriz. Bunun araştırılması gerekir"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER