© Tarım Pusulası 2021

Domates fiyatları 1,5 liraya kadar düşebilir

Son dönemde artan fiyatıyla adından söz ettiren nisan ayının zam şampiyonu domatesin fiyatının baharlık ürünlerin piyasaya çıkmasıyla düşmesi bekleniyor.

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle  çiftçilerin bu yıl domates üretimine pek yönelemediğini belirtti.

Bu yıl hem domates ihracatının arttığını hem de iç piyasada aşırı bir  ürün talebi olduğunu dile getiren Akbaş, "Yaşanan olumsuz olaylar, soğuk hava  şartları ve rekoltenin az olması nedeniyle domates fiyatları çok ciddi arttı.  Zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşabiliyoruz, yeni ürünler henüz çıkmadı.  Sezon arası dediğimiz geçiş dönemlerinde bu tür olaylar olabiliyor ama 10 gün  içinde yeni ürünlerin yetişmesiyle domates fiyatlarının normal bandına inmesini  ve 1,5-2 TL arasından satılmasını öngörüyoruz. Özetle domates fiyatları 10 güne  kadar 1,5 liraya kadar düşebilir." diye konuştu.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA BİR) Başkanı Müslüm  Yanmaz da domatesteki fiyat artışının rekoltedeki düşüşten kaynaklandığını ifade  ederek, mayıs ayının sonlarına doğru yeni ürünlerle fiyatların normal seyrine  döneceğini kaydetti.

Seralarda hummalı çalışma

Seralarda üretim yapan çiftçiler, yeni ürünleri pazara yetiştirmek  için hummalı bir çalışma yürütüyor.

Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde büyük bölümü topraksız olan Jeotermal  seralarda üreticilik yapan çok sayıda çiftçi de mayıs ayı içerisinde ürünlerinini  piyasaya sunacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Bölgedeki bir serada üretim sorumlusu olarak görev yapan ziraat  mühendisi Sevim Yıldız, şu anda fiyatların yüksek olmasının iklim koşullarından  kaynaklandığını belirtti.

Mayıs ayının sonlarına doğru hem seralardaki baharlık ürünlerin hem de  tarla domateslerinin pazara ulaşacağını ve bu sayede fiyatların düşeceğini  anlatan Yıldız, "Domates fiyatlarının yüksek olmasının sebebi yeni sezon  domateslerinin gecikmesi ve kışlık ürünlerin de ağır hava koşullarından  etkilenmesinden kaynaklanan bir durum. Kış sert geçti bu yıl, bu nedenle de  domates az çıktı ve fiyatlar yüksek, bu durumu şu an için ihracata bağlamak  yanlış. Geçen yıl üretim normal şekilde devam ediyordu, bu nedenle fiyatlar  düşmüştü ama bu yıl iklimden dolayı ürünler olumsuz etkilendi. Baharlık ürünlerin  de aslında şimdi çıkması gerekiyordu ama 15-20 günlük bir gecikme var. Birkaç gün  fiyatların böyle devam edeceğini düşünüyoruz. Bu yıl seranın yanı sıra tarla  domatesleri de sıkıntı yaşadı, ilk dikimlerde donlardan kaynaklı zararlar oldu,  tekrardan dikimler oldu. O yüzden yeni ürünlerin pazara inmesi 15-20 günü  bulacaktır ve yaz sezonunda da fiyatlar eski düzene dönecektir."  değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede jeotermal enerjiyle seracılık yapıldığını hatırlatan Yıldız,  buna rağmen ağır kış şartlarından buradaki ürünlerinde etkilendiğini dile  getirdi.

Seracılıkla uğraşan İbrahim Kılıç ise fiyatların son dönemde yüksek  olmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Fiyatların aşırı yüksek olduğunu ancak bunun talebin  karşılanamamasından kaynaklandığını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Fiyatların yüksek olması bizim için bir avantaj tabii ama geçen yıl  çok sıkıntı çektik, yıl boyunca fiyatlar olması gerekenden çok daha düşüktü,  domates 1 liradan satılıyordu. Bu yıl ise oldukça yüksek. Bunun nedeni de iklim  koşullarıydı. Özellikle Antalya bölgesinde çok ciddi sıkıntılar yaşandı,  Türkiye'deki tüm seralar soğuk havadan nasibini aldı. Yeterince ürün elde  edemedik, arz talebi karşılayamayınca böyle bir tablo ortaya çıktı. Ancak  vatandaşlarımız karamsarlığa düşmesin mayısın sonlarında yeni ürünlerin ortaya  çıkmasıyla fiyatlar düşecektir. Çünkü hem tarla domatesi hemde seralardaki  baharlık ürünler çıkmaya başladı. Bu anlamda tüketicilerin biraz sabırlı olup  yeni domatesleri beklemesini öneriyoruz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER