© Tarım Pusulası 2021

Dolardaki artış en çok onlara yaradı

Dolar kurundaki yükseliş elektriği şebekeye dolar üzerinden satan rüzgar yatırımcısının yüzü güldürüyor.

Ataseven,  yaptığı açıklamada, döviz kurundaki yükselişin yeni yatırımcıları pek etkilemediğini belirterek, yatırımdaki kar artışının rüzgar enerjisinden elektrik üretimini daha da cazip hale getireceğini söyledi.

Elektriği rüzgar enerjisinden karşılanan hane sayısı 2013'te 3,5 milyon iken geçen yıl sonunda bu rakamın 4,5 milyona yükseldiğini anlatan Ataseven, "Yatırımcı sayısı her yıl daha da artacak, kurdaki yükseliş ülke için iyi olmasa da rüzgar yatırımcısı için iyi bir dönem ve bu durum yatırımcının yüzünü güldürüyor" diye konuştu.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karaca ise güneş enerjisinde yatırım maliyetlerinin Türk lirası bazında son dönemde oldukça yükseldiğine işaret ederek, bu durumun ilk etapta yatırımcı açısından olumsuz bir durum olarak görülebileceğini dile getirdi.

İhtiyaç fazlası elektriğin şebekeye dolar üzerinden satılmasının ise aslında yatırımcı için bir kayıp olmadığını savunan Karaca, şöyle konuştu:

"Dalgalı döviz piyasaları ister istemez güneş enerjisine yatırım yapanları tedirgin eden bir unsur ancak finansman olanakları yüksek kurdan ziyade yüksek faiz oranları nedeniyle kısıtlanmakta ve bu durum güneşe olan yatırımların geri dönüş sürelerini uzatacak. Sonuç olarak kurdaki seyir yatırımlarda tedirginlik oluştursa bile kendi elektriğini üretmek ve elektrik piyasasındaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmez hale gelmek, bunun üstüne bir de fazla elektriği dolar bazlı tarife üzerinden şebekeye en az 10 yıl boyunca garantili olarak satmak paha biçilemez bir değerdir."

Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında 13,3 dolar cent alım garantisi sağlanıyor, rüzgar santrallerinde ise alım garantisi 7,3 dolar cent olarak belirleniyor. Ayrıca, yatırımlarda yerli ekipman kullanılması halinde bu miktarlara 4-5 cent daha katkı yapılıyor.

Türkiye Elektrik Enerjisi Kuruluş ve Yakıt Cinslerine Göre Kurulu Güç Raporu'na göre, Türkiye'nin 2014 sonunda 69 bin 519 megavat olan kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 71 bin 908 megavata yükseldi.

Kaynak cinsine göre santral sayısı ve kapasitesinde en yüksek artış güneş enerjisinde yaşandı. Lisanssız güneş santrallerinin 2014 sonu itibarıyla sayısı 112 iken, bu rakam 31 Temmuz'da 235 oldu.

Güneş santrallerinin, atık ve jeotermal enerjisinden elde edilen kapasite haziran sonu itibarıyla 854 megavata ulaştı. Lisanssız güneş enerjisindeki kurulu güç ise 142,4 megavata yükseldi. Rüzgar enerjisi kurulu gücü ise 4 bin 25 megavata ulaştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER