Doğu’nun Kalkınması Tarım Ve Hayvancılığa Bağlıdır
RöportajlarDoğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Mehmet SEKMEN, "Erzurum'da Tarım" için çok önemli değerlendirmelerde bulundu. SEKMEN, bölgenin kalkınmasının tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu ifade etti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki tarım ve hayvancılığa sağladığı desteğin Türkiye'deki diğer illere örnek teşkil ettiğini ifade eden Başkan Sekmen, "Kurum olarak 2 yılda tarım ve hayvancılığa büyük destek sağladık. Bu kapsamda 'Bal gibi proje' çerçevesinde bin arıcıya eğitim ve malzeme desteği sağladık. Çiftçilerimize 1800 sac, 880 beton sıvat dağıttık. Oltu, Hınıs ve Köprüköy canlı hayvan pazarlarının yapımı devam ediyor. Erzurum'da diğer paydaşlarımızla birlikte organik et ve süt üretim projesi hayata geçirildi" dedi.
CANLI HAYVAN BORSASI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin dev yatırımlarından biri olan Erzurum Canlı Hayvan Borsası'nın yapımı devam ediyor. Erzurum-Pasinler Karayolu'nun 20. kilometresinde yapımı süren Canlı Hayvan Borsası, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacak. 250 dönüm arazi üzerine kurulan Canlı Hayvan Borsası, 3000-3500 civarında küçükbaş, 1000 de büyükbaş hayvan kapasiteli olarak tasarlandı. Canlı Hayvan Borsası, müşahede, yem deposu, su deposu, büyük ve küçükbaş ahırı, çoban yatakhanesi, paket arıtma tesisi, ısı merkezi, misafirhane, veteriner odası, kantar, ısı merkezi, otopark, otel, banka, alışveriş alanları ve restorandan oluşacak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türkiye'nin en büyük hayvan borsasının kente yapıldığını bildirdi.
BAŞARIDA 4 TEMEL UNSUR
Erzurum'un hayvancılığın merkezi olacağını ifade eden Başkan Sekmen, şunları kaydetti: "Erzurum 1950'li yıllarda ülkemiz ve yurt dışındaki bazı ülkelerin et ihtiyacını karşılıyordu. Büyük ve küçükbaş hayvan varlığı 1,4 milyonu geçen şehrimizi, hayvancılığın başkenti yapmak için ilimizde 4 temel projemizi hayata geçirdik. Birincisi aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük tesisi olan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi'ni tamamladık. İkinci yatırımlarımız ilçelerimize canlı hayvan pazarları yapıyoruz. Üçüncü yatırım zinciri, tarım ve hayvan sulama amaçlı gölet çalışmalarımız hatırlanacağı gibi 2 yılda 43 gölet yaptık. Dördüncü yatırım bu da büyük bir önem taşıyan projemiz olan Canlı Hayvan Borsası'nın yapımı sürüyor. Bu projemiz tamamlandığında Erzurum yeniden hayvancılığın Türkiye'deki kavşak noktası ve aynı zamanda merkezi olacak. Birbiriyle entegre olan bu dört projeyle birlikte Erzurum bu sektörde iddia ediyorum şaha kalkacak."
ORTADOĞU'NUN EN BÜYÜK TESİSİ ERZURUM'DA
Başkan Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi'nin Ortadoğu'nun en büyük tesisi olduğunu ifade etti. Başkan Sekmen, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarından biri olan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi, Ortadoğu'nun en büyük ve işlevsel tesislerinden biridir. Kentte güney ve kuzey çevre yollarını bağlayan ara yol üzerinde (Ilıca Batısında Kayapa Bölgesi) yapımı tamamlanan tesis, 64 bin metrekare alan üzerinde 14 adet ayrı birim binasından oluşmaktadır. Tesis, günlük 200 büyükbaş ve 2000 küçükbaş hayvanın aynı anda kesilebildiği, et ürünlerinin ayrıştırılarak işlenip, dondurularak nakledilmesini sağlayabilecek kapasiteye sahiptir. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne devredilen bu projemiz sayesinde hem Erzurum'un hem Türkiye'nin hem Ortadoğu ve Avrupa'nın et ihtiyacını karşılayacağı" diye konuştu
KURBANDA MOBİL MEZBAHA VE HİJYENİK KESİM
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı'nda vatandaşların kurban ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için bu yıl da kentin 10 ayrı noktasına mobil mezbaha kurdu. Erzurum'da ilk kez geçen yıl hizmet veren 10 mobil mezbahada, bu Kurban Bayramı'nda da uzman kasap ve veteriner hekim gözetiminde kurban kesimi gerçekleştirildi. Mobil mezbahaların her birinin içerisinde 8 kasap ve 3 yardımcı personel olmak üzere 11 personel görev aldı. Aynı anda 8 büyük baş hayvanın kesiminin yapılabildiği mezbahada, kesim ve parçalanma işlemi 15 dakikada tamamlanıyor.
Kaynak:
İlginizi Çekebilir