Doğayla kendi pazarlarını oluşturdular
Gıdaİzmir’in Belenbaşı köyünde 4 kadın, doğa ve organik tarımdan elde ettikleri ürünleri fabrikalara satmak yerine 15 yıldır kendi emekleri ile oluşturdukları gözleme evinde işleterek, kendi ekonomilerini oluşturdu. Odun ateşinde pişirilen gözlemelerle alternatif ekonomilerini oluşturan kadınlardan Fadime Altıparmak, tarlalarda yetiştirdikleri ürünlerden de ayrıca pazarlarını oluşturduklarını söyledi.
İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı köyünde ikamet eden 4 kadın 15 yıldır işlettikleri "Hanife Bacı'nın Meşhur Odun Ateşinde Gözleme Evi" adlı işletmede, kadın emeği ile oluşturdukları organik ürünlerle alternatif ekonomilerini oluşturuyor. Kadınlar, yılın 4 mevsimi doğadan ve kendi bahçelerinden elde ettikleri ürünleri fabrikaya ucuz işi gücü ile satmaktansa emekleri ile yoğurarak yol kenarında oluşturdukları odun ateşi ocaklarında işleyerek, ekonomilerini sağlıyor.
Kadınlar orman ve bahçelerinden topladıkları kekik, mantar, sarmaşık, domates, patates, soğan, biber, patlıcan, salatalık, acur, fasulye, bamya, börülce, şeftali, elma, çilek, kiraz, karpuz ve daha birçok meyve ile sebzeyi kendileri toplayıp işliyor.
Doğayla kendi pazarlarını oluşturdular
Gözleme evi emektarlarından Fadime Altıparmak, doğa ve bahçe ile uğraşmanın bir aile geleneği olduğunu belirterek, bu geleneği sürdürdüklerini söyledi. Tohumları kendilerinin yetiştirdiklerini kaydeden Altıparmak, kendi tohumları ile tarlalarında hormonsuz organik ürünler elde ettiklerini aktardı. Altıparmak, Suni ilaç yerine hayvanlarının gübresini kullanarak sağlıklı ürünler elde ettiklerini belirtti.
İnsan sağlığı için Doğan'ın faydalarına dikkat çeken Altıparmak, bundan hareket ederek elde ettikleri organik ürünlerden kendi pazarlarını oluşturduklarının altını çizdi.
‘Gücümüzü tarımdan alıyoruz’
Bulundukları köyde bin bir emekle elde edilen ürünlerin fabrikalara satılmadığını ifade eden Altıparmak, tarladan elde ettikleri ürünleri ise evlere kahvaltı olarak sattıklarını söyledi. İnsan sağlığı için organik ürünlerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Altıparmak, “Gücümüzü sağlımızı organik tarımdan alıyoruz” dedi.
‘Nükleer atıklara karşı alternatif doğal gübre’
Altıparmak, fabrika atıkları ve nükleer kaynakların tarım alanlarına zarar verdiğini ve bundan dolayı tarım ekonomisinin artık eskisi gibi olmadığını kaydederek, bunlara alternatif olarak doğal gübre ve kükürtleme modelini geliştirdiklerini aktardı. Altıparmak şöyle devam etti: “Tarım ilaçları çok pahalı. İlaç parası da verirsek daha çok zarar edeceğiz. Aynı zamanda ilaçlama ile ürünlerimiz hormonlu olacak. Bundan dolayı ürünlerimizde yapay ilaçları kullanmıyoruz.”
Odun ateşinde alternatif ekonomi
Tarla ve ormanlarda kendi ekonomilerini yaratmak için çalıştıklarını kaydeden Altıparmak, “Her kadın kendi alternatif ekonomisini yaratabilmelidir. Fabrikalarda uzun mesai saatleri altında ezilmektense ekonomimizi kendimiz doğadan karşılayalım. Biz kendi ekinlerimizi biçip kendi unumuzu kadın emeğiyle elde ediyoruz. Elde ettiğimiz un ve organik tarım ürünlerinden odun ateşinde kendi gözlememizi ve diğer ürünlerimizi elde ediyoruz. Daha sağlıklı olduğu için odun ateşini hiçbir şeye değişmeyiz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir