© Tarım Pusulası 2021

Diyarbakır'dan Fransa'ya 40 kişilik ekibiyle baklavayı dünyaya satıyor

Gaziantep’te başlayıp ünü yurtdışını aşan tatlı bir öykü Hacıbey Tatlıcılık’ın büyüme hikayesi. 1980’de Erenköy’de ilk şubesini açan şirket, şimdi başta Fransa olmak üzere Almanya ve Yunanistan’a ürünlerini ihraç ediyor. 40 kişilik ekibin elinden çıkan baklava, lokum ve dondurmalar günlük üretiliyor.

YAKLAŞIK 40 kişilik uzman ekibiyle İstanbul Erenköy’de hem yerli müşterilerine hem de Avrupa’nın en sofistike pazarlarına tatlı ihracatı yapan Hacıbey Tatlıcılık’ın öyküsü bundan 40 yıl önce Diyarbakır’da Ali Buzul’un baklava yapımını öğrenmesiyle başlıyor. Bugün sektöre yön veren önemli kuruluşlardan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Ali Buzul, Diyarbakır’da başlayan girişimcilik öyküsünü 1980 yılından önce İstanbul Erenköy’e taşıyor, sonra tatılarının ünü Türkiye sınırlarını aşıyor. Hepsi birbirinden maharetli tatlı ustalarının elinden çıkan Hacıbey’in ürünlerinin en önemli özelliği günlük olarak üretilmeleri. İşleri babası Ali Buzul’dan devralan Osman Buzul, öncelikle üretimde, hijyen ve tazelikten ödün vermediklerinin altını çiziyor. Sonra da meşhur tatlıların nerelere kadar gittiğini şu sözlerle anlatıyor: “Şöbiyetimiz, fıstıklı baklavamız, kaymaklı ve fıstıklı dondurmamızla çok meşhuruz. Ürünlerimizi birçok satış noktası ile günlük olarak İstanbulların beğenisine sunuyoruz. Bunun yanı sıra yaptığımız baklava ve lokum ihracatı ile başta Fransa olmak üzere Almanya ve Yunanistan’a da ürünlerimizi gönderiyoruz. Bu hem bizim için hem de ülkemiz adına elbette gurur verici bir başarı” dedi.

USTALARA SAYGI

1950 yılında Gaziantep’in Yazıcık semtinde doğan Ali Buzul’un, küçük yaşlardan itibaren helva, lokum, reçel, kadayıf, baklava ve dondurma üretimi konusunda uzmanlaştığını ifade eden oğlu Osman Buzul, Hacıbey Tatlıcılık’ın kuruluş hikayesini ise şöyle özetliyor: “Babam askere gidene kadar iyi ustaların elinde adeta bir hamur gibi yoğrularak mesleğin inceliklerini öğrenmiş. Askerden sonra Diyarbakır’ın en ünlü pastanesinde 5 yıl çalışmış. Kendi işini kurmaya karar verince Gaziantep’e dönmüş ve Yazıcık semtinde 1975‘te ilk mağazasını açmış.” Ali Buzul’un ustalarına olan saygısı nedeniyle  mağaza açmak için  o zamanlar Gaziantep’te merkezi bir semt olmayan Yazıcık’ı seçtiğini belirten Osman Buzul  şöyle devam ediyor: “Uzak bir noktada yer alıp, ustalığını göstermek ister. Burada yaklaşık 5 yıl çalışır ve semtin en çok iş yapan işletmelerinden olur. İşleri gayet iyi durumdayken, daha büyük bir şehirde, daha farklı yelpazedeki müşterilere hünerini göstermek ve Antep lezzetini tattırmak ister. Bu kez adres İstanbul’dur.”

1980 yılının İstanbul’unda, Ali Buzul’un güvendiği tek şeyin ustalığı ile sunacağı lezzetler olduğuna değinen Osman Buzul, “İlk günlerde zorlansa da yavaş yavaş İstanbul’da tutunur. Bu konuda en büyük destekçisi de Diyarbakır’da çalıştığı pastanenin işletmecisinin oğludur. Onunla İstanbul’da ortak olur. Günde yaklaşık yarım ton dondurmayı tek şubede satmaya başlar” diyor. Osman Buzul büyüme ve yurtdışına açılmalarının öyküsünü ise şöyle anlatıyor: “1983’te Suadiye, 1986’da Maltepe, sonra Kartal,  Ethem Efendi, Erenköy İstasyon ve Küçükyalı şubelerini açarlar. Tatlıların ünü yurtdışına kadar yayılır.” 2007 yılında uzun yıllardır süren ortaklıktan ayrılan Hacıbey Tatlıcılık Dudullu, Erenköy İstasyon Caddesi, Küçükyalı, Maltepe, Kartal şubelerinde müşterilerini ağırlamaya devam ediyor.

Firmamız eğitim desteği alıyor

FİRMALARININ KOSGEB üyesi olduğuna değinen Osman Buzul, “Eğitim desteklerinden faydalanıyoruz” dedi. Esnaflara ‘muhsin’ olmalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Osman Buzul, “Muhsin, güzellikler sergileyen ve güzel işleri gerektiği gibi en güzel şekilde yapan demektir. Yaptıkları işleri en güzel şekilde yapmalarını tavsiye ederim” diye konuştu. Başarılarının sırrını ‘dürüstlük’ olarak açıklayan Buzul, “Bunu işçi olarak çalıştığım uzun yıllar boyunca da işveren olduktan sonra da temel ilke edindim ve bitmeyen bir sermaye olduğunu gördüm” dedi.

Girişimcilerin önünü açtı

BABASI Ali Buzul’un, İstanbul Ticaret Odası tarafından sektöre yapmış olduğu hizmetlerden dolayı baklava ve dondurma konusunda bilirkişi seçildiğine vurgu yapan Osman Buzul, “Ali Buzul, şimdi oğulları Osman ve Serkan ile 35 yıllık bu lezzet gemisini beraber yürütüyor. Yaklaşık olarak 40 kişilik bir ekiple günlük olarak üretim yapıyoruz. Bunun yanı sıra Ali Buzul yetiştirdiği birçok ustanın meslek sahibi olmasını sağlamış ve şu an Gaziantep’in en iyi 3 dondurmacısından ikisinin ustalığını yapmış ve girişimci olmalarının önünü açmıştır” dedi.

Hem teknolojik hem geleneksel

GELENEKSEL olarak yalnızca baklava veya yalnızca dondurma üreten bir firma olmadıklarını söyleyen Osman Buzul, “Biz her ikisini de en iyi şekilde üretmeye gayret eden bir firmayız. Baklava geleneksel tarzda, meşe odunu ateşinde taş fırında pişirilmekte iken, dondurma da son teknoloji ile otomatik olarak el değmeden üretilmektedir” ifadelerini kullandı.

Online satış

BİR KOBİ’nin rekabet avantajı elde etmesinin en önemli koşulunun teknolojik yatırım olarak üstün olmak olduğunu belirten Osman Buzul, “Dondurma alanında ürün çeşitliliği sağlayacak teknolojik yatırımları hedefliyoruz. İnsan kaynağı olmadan başarı olmaz. Bu teknolojik gelişime uygun olarak ‘insan kaynağını’ yetiştirmeli veya transfer etmelisiniz. Bir KOBİ’nin en önemli gücü pazarlama faaliyetleri olmalıdır. Satış noktaları dışında, farklı noktalarda da ürünleri pazarlamalıdır. Bu amaçla kısa bir süre önce Yapı Kredi güvencesinde online satış sitemizi hizmete sunduk. Müşterilerimiz, www.hacibeysiparis.com. adresli internet sitemizden, Instagram’dan da ‘hacibeytatlicilik’ kullanıcı adı ile bize ulaşabilirler” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER