Dereye bırakılan kırmızı benekli alabalıklar büyüyor
TarımDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl başlattığı, "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında Artvin’in Yusufeli ilçesinde Barhal deresine bırakılan markalanmış benekli alabalıkların izleme ve kontrol çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışma sonrasında alabalıkların sağlıklı olarak büyüdükleri gözlenirken örnekleme periyodunun sıklaştırılmasına karar verildi.
İlginç proje, 24 Haziran 2015 tarihinde başladı. Proje kapsamında, Yusufeli ilçesinin Altıparmak Köyü’ nde Barhal Deresi'ne 1000 adet markalanmış kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülmekte olan, “Doğal Alabalık Üretimi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması” projesi kapsamında dereye bırakılan alabalıklar için zaman zaman izleme ve kontrol çalışması yapılıyor.
Projenin beşinci örnekleme çalışması Altıparmak Köyü’nde gerçekleştirildi. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar ve Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, balıkların bırakılmasından 283 gün sonra Altıparmak Köyü’ne giderek Barhal deresinde incelemelerde bulundu.
İnceleme çalışması sonrasında konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Nadir Başçınar, “Balıkların doğaya ilk salındığı günden bugüne kadar geçen süre içinde, bölgenin çetin kış şartlarına karşın markalı alabalıkların ortamda var oldukları, büyüdükleri ve renklenmelerinin doğal bireyler ile tamamen benzediği görülmüştür. Barhal Deresi’ndeki örnekleme yıl sonuna kadar belirli aralıklarla yapılmaya devam edecek olup, üreme dönemi olan sonbaharda örnekleme periyodunun sıklaştırılması planlanmıştır” dedi.
İlginizi Çekebilir