© Tarım Pusulası 2021

Dereotu guatrdan koruyor

Toplumda çok yaygın olan guatr birçok hastalığın kapısını aralıyor. En önemlisi de kanseri tetikliyor. Guatrdan korunmak için ise dereotunu tüketmek gerekiyor.

Guatr oldukça yaygın görülen ve boğaz bölgesindeki tiroit hormonunun yetersiz salgılanması neticesinde ortaya çıkan bir hormon rahatsızlığıdır. Tiroit yetersizliği, ilerleyen evrelerde guatra dönüşür ve kanser riskini artırır. Bazı besin takviyeleri hastalığın ilerlemesini önleyebilir.

Dereotu: Öğünlerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı dolusu taze dereotu çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu kür tiroit hormonlarını dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Küçük nodülleri yok eder.

Soğan-sarımsak: İyot içeren yiyecekleri tüketmek guatrın iyileştirilmesinde en etkili yöntemdir. Doğal olarak iyot içeren bitkiler havuç ve şalgamdır. Özellikle soğan ve sarımsak hem B vitamini, hem iyot içererek guatra karşı çok faydalıdır.

Maydanoz: Kalsiyum, A vitamini, C vitamini, potasyum ve demir deposu olan bu bitki özellikle guatır hastalarının yararlanabileceği şifalı bitkiler arasında yer alır. İçerdiği antioksidan özelliği ve vücutta doku yenilenmesi ile hastalıkların sürecini engeller.

Ayçekirdeği: Tiroid bezinin dengeli ve düzenli olarak işlev yapabilmesi için selenyum ve çinko vücudumuz için gereklidir. Bu iki değerli mineraller de ay çiçeğinde yer almaktadır. Vücudumuz İçin gerekli hormonların gerekli yerlere harcanamadığı durumlarda çeşitli hastalıklara neden olur. Bu hastalıkların arasında tiroit rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Ay çekirdeği hem çinko hem de selenyum içerdiği için guatr hastalığına iyi gelmektedir.

Kuruyemiş: Tiroitlerin çalışması ve guatrın etkinliğini yitirmesi açısından kuruyemişler de önemli görevler üstlenir. Antep fıstığı, badem, fındık ve ceviz guatr hastaları için önerilir. Yine de fazla yenmemesi tavsiye edilir.

Zeytinyağı: Özellikle guatr hastalarının tükettikleri gıdalara itina göstermeleri oldukça önemlidir. Guatır hastaları için önerilen besinler veya tüketilmesi sakıncalı gıda çeşitlerini guatrın türlerine göre belirlendikten sonra guatr rahatsızlıklarında nebati yağlardan başka yağlardan kaçınılması önerilmektedir. Omega-3 yağlarınca zengin olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu yağlar enfeksiyonu azaltarak en aza indirmelerinin yanı sıra guatr hastalığına iyi gelen E vitamini içeren zeytinyağı guatr rahatsızlığı olanlar içinbeslenmelerinde tercih etmeleri geren yağdır.

Süt ürünleri: B vitamini tiroit bezlerini destekler aynı zamanda iyotun etkisini arttırır. Karaciğer, böbrek, mantar ve elenmemiş undan yapılmış ekmek B vitamini zenginidir.

Deniz ürünleri: Deniz mahsulleri Omega- 3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir. Metabolizma için çok gerekli olan tiroit hormonlarının üretimi için yeterince iyot alınmalıdır.

Tiroid fazla çalışırsa tansiyon ve vücut ısısının yükselmesi ortaya çıkar. Tiroid az çalışırsa kilo artması, yorgunluk, kabızlık, dikkatin azalması, depresyon, çabuk üşüme, tırnak kuruması, saç kırıklığı ve kolesterol yükselmesi gibi sorunlara yol açar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER