© Tarım Pusulası 2021

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü’nden 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Mesajı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvan hakları ve hayvanları korumanın önemine dikkat çekti. Hayvanlara yapılan haksızlıkları engellemek, onların sağlıklı ve iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla 1931 yılında Hollanda’nın başkenti Lahey’de kurulan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun, 4 Ekim tarihini "Dünya Hayvanları Koruma Günü" olarak ilan ettiğini belirten Çınar, bugünün, hayvan haklarına yönelik farkındalık oluşturma açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Hayvanları Koruma Kanunu ve Yasal Düzenlemeler

2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hayvanları birer "can" olarak değerlendirdiğini belirten Çınar, bu yasa sayesinde hayvanlara karşı işlenen suçlarda idari para cezası uygulandığını ancak 2021 yılında yapılan değişiklikle bazı cezaların suç kapsamında değerlendirilerek daha caydırıcı hale getirildiğini kaydetti. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin, güvenlik güçleriyle iş birliği yaparak hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesi adına çalışmalar yürüttüğünü de ifade etti.

Hayvanların Sağlığı ve Güvenliği İçin Yürütülen Çalışmalar

Hayvan sağlığını koruma adına bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için aşılama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Çınar, kedi ve köpeklere mikroçip takılması ve büyükbaş-küçükbaş hayvanlara küpe uygulaması ile hayvanların kayıt altına alındığını söyledi. Çınar, bu uygulamaların, hayvan sağlığına yönelik tehditlerin azaltılması ve hayvanların korunması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Dünya, Tüm Canlılarla Birlikte Yaşadığımız Ortak Bir Yuvadır"

Dünyanın sadece insanlar için değil, evcil ve yabani hayvanlar ile bitkiler dâhil tüm canlılar için bir yuva olduğunu belirten Çınar, tüm canlıların haklarına saygı duyulması gerektiğini ifade etti. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün hayvan dostlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamalarına vesile olmasını temenni eden Çınar, tüm toplumu hayvan haklarına duyarlılık göstermeye davet etti.

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün hayvanların yaşama hakkının korunması ve daha iyi yaşam koşulları sağlanması için bir dönüm noktası olmasını dileyen Çınar, “Dünya Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER