Demirci’de Kestane Hasadında Sona Gelindi
TarımKış aylarının değişmez lezzeti kestanenin hasadında sona gelindi. Büyük bir zevkle tüketilen ve oldukça lezzetli olan kestaneyi ağacından toplamak ise oldukça meşakkatli ve özveri gerektiriyor. Hasat çalışmalarına Demirci'nin Esenyurt Mahallesi'nde katılan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İslam Köse, kestanede bu sezon üretimin verimli olmasını beklediklerini ifade ederek, "Rekoltenin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 500-600 ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Kaliteli ürün elde etmek için hasat zamanının çok önemli olduğunu, İlçede hasadın Ekim ayının ortalarında başladığını ve Kasım ayının ortalarına kadar devam edeceğini belirten İslam Köse; "2016 yılı verilerine göre İlçemizde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 180 üreticimiz kestane üretimi yapmaktadır. Yaklaşık olarak 1.170 dekar alanda 28.560 kestane ağacı mevcut olup, bu alanda 500 ton civarında üretim gerçekleştirilmiştir. Bu sene üretimin daha da artacağını tahmin ediyoruz. Kestane üretiminden elde edilen ürünlerin pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı çekmemekteyiz.
İlçemizde kestane alanları dağınık, kapama bahçe ve orman içerisinde üreticilere parsellenmiş ağaçlar şeklinde bulunmaktadır. Kapama meyve bahçeleri son yıllarda kurulmaya başlamış ve artarak devam etmektedir. 28.560 kestane ağacımızın ancak yarısı meyve verir durumdadır. Bu fidanların meyveye gelmesi ile üretimimiz daha da artacaktır.
Bölgede son yıllarda ortaya çıkan "Kestane Kanseri" verimi oldukça düşürmüştür. Demirci Kaymakamlığı koordinatörlüğünde 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz "Kestane Kebap Mücadele Sevap" projesi sayesinde, Kestane Hastalık ve Zararlıları ve özellikle Kestane Kanseri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda; kestane yetiştirilen ve aynı zamanda Kestane Kanseri hastalığının görüldüğü Mahallelerimizde "Kestane Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele" konulu seminerler düzenlenmiştir. Akabinde bu Mahallelerde kuruyan ve ileri derecede hasta olan kestane ağaçlarının damgalama işlemleri yapılarak yaklaşık 100'e yakın ağaç mühürlenmiş ve bunların kesim işlemleri gerçekleştirilmiştir. Demirci Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan "Bitki Zararlıları ile Mücadele Kursu" ile 39 kursiyere belgeleri verilmiştir. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 48 adet Kestane Kanseriyle Mücadele Çantası eğitim gören kişilere dağıtılmıştır. İzmir Orman Genel Müdürlüğü tarafından üreticilere, kestane fidanı verilmiş, dağıtılan mücadele çantaları ile eğitim alan üreticiler, yaptıkları mücadele çalışmaları ile bölgede kestane kanserinin büyük ölçüde önüne geçmişlerdir.
Kestanenin İlçemizde gelişmesi ve yaygınlaştırılması için her türlü çalışmayı desteklemekteyiz ve bu doğrultuda üreticilerimizin yanındayız. Çiftçilerimizin güzel bir hasat yılı geçirmelerini diliyor ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.
İlginizi Çekebilir