Defne Alanları Genişliyor
TarımGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 2015 -2019 yılları arasında "Itri- Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi uygulanmaktadır. Bu proje kapsamında Muğla'da çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. 2015-2016 yılında uygulanan proje ilk defa Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde kapama 8 dekar alanda defne bahçeleri kuruldu.
Proje kapsamında 2017 yılında da defne çalışmaları devam etmekte ve ayrıca Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde çalışmalar daha da ivme kazanmıştır. 2017 yılında BakanlıK projesinden 5 dekar, İl Müdürlüğünün genel bütçesinden 10 dekar, Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden ise 15 dekar olmak üzere toplam 38 dekar alanda defne bahçeleri kuruldu. Üreticilerin kendi imkanları ile özellikle Ula ilçesinde Çıtlık, ve Yeşilova mahallelerinde çok defne bahçeleri mevcuttur. Bu kapsamda yeni kurulacak defne bahçelerinde Ula, Köyceğiz ve Seydikemer İlçelerine öncelik verilecek.
Defne ülkemizin en önemli Itri ihraç bitkisi olup; dünya defne ihracatının % 90 doğadan ve Ülkemiz ormanlarından toplama suretiyle ticareti yapılmaktadır. Doğadan toplanan defne uygun zamanda toplanmadığı için kalite düşmekte, ihracat için uygun evsafta ürün sıkıntısı yaşanmaktadır. Ayrıca doğadan yoğun olarak toplanan defne doğal ortama zarar vermektedir.
Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve sanayinin istediği kalitede defne üretiminin gerçekleştirilebilmesi için Ula, Dalaman, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde oluşturulan ve yeni kurulacak olan defne bahçeleri ile doğadan toplama baskısı en aza indirilecek ve üreticiler için bir alternatif üretim kaynağı da oluşturulmuş olacak.
Tesis edilen defne bahçelerden 3 yıl içinde yaprak ve dal şeklinde ürün hasadı yapılacak olup üretim miktarı her geçen yıl artarak devam edecek.
İlginizi Çekebilir