© Tarım Pusulası 2021

Davutlar Sahiline Vuran Yunusun Otopsisi Yapıldı

DAVUTLAR SAHİLİNE VURAN YUNUSUN OTOPSİSİ YAPILDI

Kuşadası’nda ölü bir şekilde kıyıya vuran yunus balığına, ADÜ Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu tarafından Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda otopsi yapıldı.
Otopsiyi gerçekleştiren Prof. Dr. Birincioğlu, yunusun dış bakısındaki en önemli bulgunun; yaklaşık 125 civarında sayılan deriye gömülmüş iplik tarzında parazit enfestasyonu olduğunu söyledi. Bu kadar yoğun enfestasyonunun Türkiye’de ilk kez görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Birincioğlu; “Deri kesitlerinde lezyonların derin dokulara yayılarak ilerlediği izlenmiş, paraziti de içeren çok sayıda doku örnekleri alınmıştır. Uygun olmayan şartlarda yürütülen otopsi sonucunda, yunusun tüm organları çıkarılarak makroskobik incelemeler yapıldı. İç muayenesinde, en önemli bulgular bağırsaklarda görüldü. Dalak ve pankreası da etkileyen bağırsak vaziyet değişikliği (volvulus) tespit edildi. Ancak tüm organlardan aldığımız örneklerin laboratuvar incelemeleri tamamlandıktan sonra ölüm nedeni netleşecek” diye konuştu.
“YUNUSLARIN ÖLÜMLERİNE SEBEP OLAN BİRÇOK HASTALIK OLABİLİR”
Yunusun ölümünün çok üzücü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Birincioğlu, her yıl onlarca vakanın olduğuna dikkat çekerek, “Ölüme neden olabilecek ilk sonuçlar yerinde incelendi. Yapılan otopsiden sonra yunus, kireçlenerek milli parkta açılan derin bir çukura gömüldü. Bu olgumuzdan çıkarılabilecek bir sonuç; yunuslara ait dünya literatürlerinde yer alan pek çok kompleks hastalıkların bizim yunuslarımızda da olabilir. Bunu önlemek için hızlı ve organize ekip çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Basında zaman zaman yer alan ‘ağa takıldı, kayaya çarptı, kıyıya vurdu…’ diye geçiştirilen yunus ölümlerinin altında da potansiyel bir hastalık olabileceği göz ardı edilmemelidir” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER