© Tarım Pusulası 2021

Danelik Mısırda Çeşit Verim Denemesi Yapıldı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Muş Ovasında danelik mısırda ilk defa 15 çeşit ile verim denenmesi kuruldu.

Muş'ta ilk defa mısır yetiştiriciliğinde deneme çalışmaları yapılıyor. 2 Haziran itibariyle başlayan deneme çalışmaları kapsamında 15 farklı çeşitte mısır yetiştiriliyor. Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Çöğürlü Köyü´nde yapılan mısır denemeleri, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan tarafından yürütülüyor. Muş'ta danelik mısırda ilk defa kurulan bu denemeler sayesinde; Muş şartlarında adaptasyon yeteneği, yüksek verimlilik, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık, protein değeri ve erkencilik gibi konularda bilimsel ve daha gerçekçi veriler elde edilecektir. Elde edilen bilgi ve veriler, önümüzdeki yıldan itibaren mısır yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerle paylaşılıp daha doğru yönlendirmeler yapılacaktır.   

Uygulamanın sorumlusu Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan, Muş'ta ilk defa gerçekleştirilen çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Akan konuşmasında: "Biz Çöğürlü Köyünde 4 blok halinde 15 çeşit ile 60 parselde çeşit verim denemesi kurduk. Bu çalışmamızı yapmamızdaki gaye daha önce ilimizde böyle bir çalışma yapılmamıştı. İlimize uygun vejetasyona sahip mısır çeşidini tespit etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu çalışma neticelendikten sonra Muş şartlarında hangi mısır çeşidinin ne kadar verim verdiğini, protein değerlerini, koçan büyüklüğünü tespit etmek için elimizde veriler oluşmuş olacaktır. Biz Haziran'ın 2´sinde denememizi kurduk. Bir hafta sonra çıkışlarımız oldu. Şu anda 4´üncü sulamamızı yapıyoruz. Geldiğimiz noktada mısırların püskülleri çıkmış ve yüzde 90 boylanma gerçekleşmiş bulunuyor. Mısırların boyları 3 metreyi aşmış durumda. İnşallah 2016 yılı için mısır ekmek isteyen çiftçilerimize mısır tavsiyelerinde bulunacağız. Çünkü biz burada FAO-450-500-550-600-650 ve 700 gruplarına sahip mısır çeşitlerini deniyoruz. Burada Muş için uygun olan mısır çeşitlerini tespit ettiğimizde bu çeşitleri Bakanlığımızla paylaşacağız. Yetişircilik talebinde bulunanlara da tavsiyelerde bulunacağız. Bu veriler ışığında zaman ve kaynak israfına gerek kalmadan hangi çeşitten nasıl verim alacağımızı göreceğiz. Muşumuz için güzel bir çalışma olmasını temenni ediyorum. Umut ediyorum ki 40-45 gün sonra bu veriler elimize geçtiği zaman Muş şartlarında mısır konusunda daha iyi bir bilgiye sahip olacağız. Çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER