© Tarım Pusulası 2021

Damızlık Koçlar Sahiplerini Buldu

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma" ve "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı" projeleri kapsamında İl genelindeki koyun ve keçi yetiştiricilerine 36 adet kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtımı gerçekleştirdi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma" ve "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı" projeleri kapsamında İl genelindeki koyun ve keçi yetiştiricilerine 36 adet kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtımı gerçekleştirdi.

İl Müdür Vekili Metin Öztürk'ün ev sahipliğinde gerçekleşen dağıtım törenine Manisa Milletvekili Recai Berber, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, İl Müdür Yardımcısı Osman Çimendağ, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, Oda ve Birlik Başkanları, ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile yetiştiriciler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüs alanı içerisinde gerçekleşen damızlık koç dağıtımı öncesinde üreticiler en güzel koçu alabilmek için aralarında kura çektiler.

Törende Manisa İlindeki küçükbaş hayvan varlığına dair bilgiler veren İl Müdür Vekili Metin Öztürk; "İlimizde 2015 yılı Haziran sonu verilerine göre 811.074 baş koyun ve 242.680 baş keçi olmak üzere toplam 1.053.754 baş küçükbaş hayvan mevcudu bulunmaktadır. Bu mevcudu ile Manisa ili Türkiye'de küçükbaş hayvan mevcudu en fazla olan 10. İl konumundadır. 2014 yılında toplam 6.382 yetiştiricinin 528.187 anaç koyun ve keçisi için 10.563.740 TL anaç koyun keçi desteklemesi gerçekleşmiştir" dedi.

Bakanlık ve İl Müdürlüğü tarafından gerek genel bütçe, gerekse yerel kaynaklardan sağlanan finansmanla 2000 yılından bu yana yetiştiricilerine damızlık saanen ırkı oğlak, damızlık kıvırcık ırkı koç ve damızlık saanen ırkı teke dağıtımları gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Metin Öztürk; "Bu desteğin düzenli hale getirilmesi için 2009 yılından itibaren Bakanlığımız  "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi" adı altında bir bütçe kalemi oluşturmuştur. Bu bütçe kaleminden her yıl ayrılan belirli bir miktar para, koç ve teke alımı için kullanılmaktadır. 2015 yılı için 39.997 TL bütçe ayrılmış, yetiştiricilerin % oranında yaptıkları katkı payı ile bu miktar 53.329 TL'ye ulaşmıştır. Bu para ile 36 baş kıvırcık ırkı damızlık koç temin edilmiştir. Bu projenin başından itibaren altı yıllık sürede, 224 adet damızlık koçun dağıtımı söz konusu olmuştur. Damızlık koçlar daha çok geçimini ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılıktan temin eden, en az yüz baş koyuna sahip, Manisa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi olan koyun yetiştiricilerimize dağıtılmıştır. Dağıtımı yapılan ilçeler küçükbaş hayvancılığın ağırlıklı olarak yapıldığı ilçelerden seçilmiştir. Damızlık koçlar Bakanlığımızın talimatı gereği ilimizde 2011 yılından beri uygulanmakta olan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi (Kıvırcık Koyunu) kapsamındaki işletmelerin proje kapsamındaki koyunlarından, 2014 yılında elde edilen erkek kuzular arasından seçilmiştir" dedi.

Damızlık koçların özellikleri hakkında bilgilerde veren Öztürk; " Kıvırcık ırkı koyun ve koçların en büyük özelliği etinin yerli koyun ırkları arasındaki en lezzetli et olmasıdır. İkizlik oranı iyi bir ıslah çalışması ile P düzeyine kadar çıkabilmektedir. Bölgenin yerli koyunu olduğu için coğrafi şartlara uyumlu, bölgede yaygın görülen hastalıklara karşı dirençlidir. Otlama özelliği çok iyi olup, fakir sayılabilecek meralardan, makiliklerden, bozuk orman alanlarından en üst düzeyde yararlanabilmektedir. Dağıtımını yapacağımız koçların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER