Damızlık Koç ve Teke Dağıtımı Yapıldı
HayvancılıkGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından damızlık koç ve teke dağıtımı yapıldı.
Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bahçesinde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Adem Saçan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Boyraz, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, davetliler ve çok sayıda birlik üyesi katıldı.
Tüm şehitlerimizin ve devletimizin kurucusu Gazi M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik ve İl Müdürü E. Elfaz Ermiş birer konuşma yaptı.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı yaptığı açılış konuşmasında; Birliğin 2005 yılında kurulduğunu ve 2008 yılına kadar üyesi bulunmadığı için teşvik ve desteklemelerden faydalanamadığını belirterek 2008 yılından bugüne kadar küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 13 milyon 383 bin 475 lira teşvik ödendiğini söyledi. Bugün burada dağıtılacak koçların tarım işletmelerinde yetiştirilen koçlarla aynı kalitede olduğunu belirterek bunun sebebi 2011 yılında başlayan ıslah programları ve elit sürü programıdır. İlk iki programda TİGEM'e ait Tarım İşletmelerinden koç ve teke almıştık. Bir önceki programda dağıttığımız ve bu programda dağıtacağımız koçlar kendi üreticilerimiz tarafından yetiştirilen koçlardır. Damızlık hayvanlarımız Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden proje liderimiz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik personeller, birliğimizde görevli iki adet teknik personelimiz ve şahsımın katılımıyla seçilmiştir. Bugün 146 tane koç 25 tane teke dağıtacağız. Gelecek sene hedefimiz 200 adet koç dağıtmaktır. Bugün 160 adet talep var fakat elimizde 146 tane koçumuz bulunuyor. Gönlümüz istiyor ki kimse buradan boş çıkmasın. Koç ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında zootekni uzmanlarınca eğitimler düzenlenerek bugün ki duruma gelinmiştir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de gece gündüz demeden desteğini eksik etmemiştir. Onlara da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bu verdiğimiz koçlardan elde edilen kuzularda ileride üreticilerimize damızlık olarak dağıtılacaktır." dedi
Konuşmasında koç alan üyelerin bu hayvanları proje gereği üç yıl içinde satmamaları uyarısında bulunan Avcı, dağıtılan hayvanlardan ölen veya herhangi bir kazaya uğrayan olursa Tarım İl veya İlçe Müdürlüğünde görevli resmi Veteriner Hekimlerden rapor alınması gerektiğini vurgulayarak aksi takdirde cezai işlem yapılacağını vurguladı. Avcı konuşmasında dağıtılan damızlık koçların maliyetlerinin 1500 TL olduğu, maliyetinin üçte ikisinin Bakanlık, Valilik ve Birlik tarafından karşılandığını, geri kalan 500 TL nin de üreticilerce karşılandığını söyledi.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik de konuşmasında; Ülke genelinde 81 ilde faaliyette bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin asli görevi ve amacının ıslah faaliyetlerini yürütmek ve neticesinde de yüksek verimli hayvanlar elde etmek olduğunu belirterek, "Yüksek verimli hayvan yetiştirebilmenin yolu da damızlık hayvanları yetiştirmekten geçmektedir. Onun içindir ki bizler üstün vasıflı damızlık koç ya da teke yetiştiremiyorsak yapacağımız ıslah çalışmalarından da bir sonuç alamayacağımız kesindir. Bizim Merkez Birliği olarak ana hedefimiz hem ülkemizin küçükbaş hayvan sayısını artırmak, diğer yandan da yerli ırklarımızı ıslah ederek verimlerini yükseltmektir. Bu konuda ilerleme kaydedildiğinde hem vatandaşlarımızın hayvansal proteini doğal bir biçimde almaları sağlanacak, hem de ülkemiz dünya çapında bir ihracatçı ülke konumuna ulaşacaktır. Bu manada ülke çapında çok büyük bir potansiyelimiz mevcuttur ve bizim önceliğimiz bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmalar yapılmasıdır. Küçükbaş hayvan ıslahında 81 il birliğimiz ve 250 bin değerli yetiştiricilerimiz ile her zaman ülkemizin emrindeyiz, yapılacak her türlü işbirliği ve ortak çalışmalarda da sonuna kadar varız. Bugün Çorum ilimizde yetiştiricilerimize dağıtılacak olan damızlık koç ve tekeler, Koyunculukta Verimliliği Artırma Projesi kapsamında olup, bu ilimizde yürütülmekte olan ıslah projelerinden seçilmiş üstün vasıflı damızlık hayvanlardır. Bu yönüyle de bu hayvanlara sahip olacak yetiştiricilerimiz kendilerini şanslı görerek bu damızlıkların değerini bilsinler. Onlara iyi bakıp beslesinler. Çünkü gerçekten damızlık hayvanlar kolay yetişmiyor. Değerli yetiştiricilerimiz şunu iyi bilsin ki bu hayvanlar mevcut sürülere büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş de 15 Temmuz günü yaşadığımız kâbusun bir daha yaşanmamasını Yüce Mevlâ'dan diliyor tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum diyerek başladığı konuşmasında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2011 yılında projeye dahil edilmesiyle başlayan Damızlık Koç Dağıtım Projesi'nin Valilik, İl Özel İdaresi ve üreticilerin katkısı ile devam ettiğini açıklayan Ermiş, 2014 yılında 57 adet koç dağıtımı ile başlanan projede 2015 yılında 100 adet, bu yıl da damızlık teke de dahil edilerek dağıtacakları hayvan sayısının 172 olduğunu belirtti. Damızlık koç teke dağıtımında esas amaç üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olan damızlık hayvanlarla kan değişimi sağlamak ve bir nevi hibrit üretim elde etmek olduğunu anlatan Ermiş, "2011 yılında ilk defa Halk Elinde Islah Projesi ile 6 bin 300 Akkaraman ırkı ile başladığımız projede gösterdiğimiz başarı kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. 2013 yılında Akkaraman ırkı için 6 bin 300 koyun projeye dahil edildi. 2016 yılında da yine 6300 kıl keçisi ile projelerimizin sayısı üç adet oldu. Biz bugün kıt imkanlarımızla Akkaraman ırkında 4. projeyi talep ediyoruz. Bu başarı iyi bir ekip çalışması ve projelerin ruhuna uygun hareket etmekle oluştu. Burada en büyük teşekkürü sürü sahiplerimize etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü projeye onlar sahip çıkmasalar ve projeye inanmasalar bu başarı asla olmazdı. Bugün geldiğimiz noktada Çorum ili olarak hayvancılıkta iyi bir durumdayız. Daha büyük hayallerimiz var; Akkaraman koyun keçi damızlık depo işletmeleri oluşturmak, simental ırkı hayvanın damızlık düve merkezi olmak gibi hayallerimiz var ve en önemlisi düşündüklerimizi hayata geçirebilecek potansiyelimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte bu hayallerimiz tek tek gerçek olacak" dedi. Ermiş; verdikleri destekler için Vali Necmeddin Kılıç'a, İl Özel İdaresine ve projeye sahip çıkan değerli üreticilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Yardımcımız Adem Saçan tarafından başlatılan kura çekimiyle koçlar sahiplerini buldu.
İlginizi Çekebilir