© Tarım Pusulası 2021

Daha Hızlı Yetişen Ürünler Ne Kadar Besleyici?

Sebze ve meyvelerin görünüşleri güzelleşti ama besin değerleri düştü. Doç. Dr. Tamer, 30 yılda ıspanağın vitamin ve mineral değerinin yüzde 70’ini kaybettiğini açıkladı.

Sebze ve meyvelerin görünüşleri güzelleşti ama besin değerleri düştü. Doç. Dr. Tamer, 30 yılda ıspanağın vitamin ve mineral değerinin yüzde 70’ini kaybettiğini açıkladı. Her­ba­li­fe Bes­len­me Da­nış­ma Ku­ru­lu Üye­si Doç. Dr. İs­met Ta­mer, tek­no­lo­jik ge­liş­me­ler doğ­rul­tu­sun­da da­ha hız­lı ve da­ha faz­la ürün el­de ede­bil­mek adı­na ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın gü­nü­müz­de gı­da­la­rın be­sin de­ğer­le­ri­nin düş­me­sin­de önem­li bir et­ken ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti.

Al­be­ni­li ol­ma­sı­na kan­ma­yın

Da­ha faz­la ha­sat el­de edil­me­si için ya­pı­lan ‘se­çi­ci ıs­la­h’ ne­de­niy­le or­ta­ya çı­kan bu du­ru­mun gı­da ürün­le­rin­de­ki pro­te­in, ami­no asit, vi­ta­min ve mi­ne­ral­ler­de ek­sik­li­ğe yol aç­tı­ğı­nın al­tı­nı çi­zen Doç. Dr. Ta­mer, şu önem­li tes­pit­ler­de bu­lun­du: “Du­rum o ka­dar va­him ha­le gel­miş­tir ki, pek çok seb­ze ve mey­ve mag­nez­yum, de­mir, kal­si­yum ve çin­ko mi­ne­ral­le­ri açı­sın­dan 50 yıl ön­ce­si­ne gö­re yüz­de 5-40 da­ha fa­kir­dir. 30 yıl ön­ce 100 gr ıs­pa­nak­ta 62 mg mag­nez­yum, 51 mg C vi­ta­mi­ni var­ken, bu de­ğer­ler yüz­de 70’le­re va­ran oran­lar­da aza­la­rak 15 mg mag­nez­yum ve 18 mg C vi­ta­mi­ni dü­ze­yi­ne düş­müş­tür.”

Brokolide 30 gram kalsiyum kaldı

Brokolinin de besin değerlerinin azaldığına işaret eden Tamer, “100 gram brokolide bundan 30 yıl önce yaklaşık 100 gram kalsiyum ve 45 gram folik asit varken, bugün ancak 30 gr kalsiyum ve 20 gr civarında da folik asit bulunduğu tespit edildi” dedi.

Gülgiller ailesini tercih edin

Meyveler özellikle gece tüketildiğinde karın yağlarına neden oluyor. Ancak şeker oranı düşük ve yararlı molekül ihtiva eden bazı meyveler gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Hem kalp sağlığı hem de kanserden korunmak için meyveyi bilinçli tüketmenin de yararlı olduğunun altını çizen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, botanikte gülgiller ailesi olarak tanımlanan ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini gibi meyveleri aşırıya kaçmadan tüketmek gerektiğini söyledi.

Bu meyvelerin şeker oranlarının düşük olmasının yanında pek çok yararlı molekül ihtiva ettiğini de dile getiren Demiray, “Ancak bu meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi önemli” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER