Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100.000 Kovan
HayvancılıkSon üç yılda GAP, İKA ve Bakanlığımız kaynakları ile yürütülen organik arıcılık projeleri ile arıcılarımız organik arı ürünleri üretimine başladı. Bu kapsamda Adıyaman Merkez İlçe Zey köyünde bulunan arılık ziyareti gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil ALAN konuşmasında: "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adıyaman'da 100 bin arı kovanı hedefi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda marka ürünler oluşturabilmemiz için organik arıcılığı geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Şu an Türkiye geneli 2016 verilerine göre geçiş sürecinde olan 36 bin kovandan 7 bin 695 adet kovan Adıyamandadır. Toplam Türkiye geneli 364 arıcımız organik geçiş sürecinde iken bu arıcılarımızın 123'ü Adıyamandadır. Bu da Türkiye için hatırı sayılır bir rakamdır. İnşallah bir yıllık bu geçiş süreci bittikten sonra Adıyaman organik arıcılıkta Türkiyedeki yerini tescilleyecektir. Geçen yıl elde edilen ürün arıcılarımızı tatmin etmezken bu sene vermiş olduğumuz eğitimlerle aldığımız ürünü üç dört katına kadar çıkardık. İlimiz genelinde destek verdiğimiz arılı kovan sayısı 65 bin, destek almayanlarla beraber 74 bindir. Bunlar içerisinde organik geçiş sürecinde olan 7 bin 695 kovan sayımız ile Türkiye de birinci sıradayız" dedi.
Organik bal üreticisi Abdullah ÇATLI ise; "Konvansiyonel arıcılıkta biz bilinçsiz ilaç kullanıyorduk ve bilinçsiz arıcılık yapıyorduk. İl Müdürlüğümüz aracılığıyla aldığımız eğitimler sayesinde hiçbir ilaca ve hiçbir katkı maddesine gereksinim duymadan daha temiz ve daha hijyenik bal üretmekteyiz. Devletimiz bize 48 adet organik kovan, mum, organik ilaç ve ana arı vermiştir. Üç yıl içinde bu sayıyı 75' e çıkardık" dedi.
İlginizi Çekebilir