Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın domatesi Sorgun’dan gidiyor
Tarım''
İlçemizde bir firma tarafından 25 dönüm araziye kurulan ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda topraksız tarım uygulamasıyla üretilen salkım domateslere yoğun ilgi var
Sorgun’da bir firma tarafından 25 dönüm araziye kurulan ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda topraksız tarım uygulamasıyla üretilen salkım domatesler yoğun ilgi görüyor.
Firmanın Genel Müdürü Mithat Çaylak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sorgun Kaplıcaları yakınlarındaki alana 2009 yılında kurdukları seradan aynı yıl ürün aldıklarını söyledi.
Ürettikleri domateslerin tadının yöredeki iklim şartlarından dolayı “mükemmel” olduğunu belirten Çaylak, ürünlerinin pahalı olmasına rağmen yoğun talep gördüğünü vurguladı ve “Talep çok ama sıcak suyun yetersiz olması nedeniyle seramızı büyütemiyoruz. Sıcak su talebimizin karşılanmasıyla kapasitemiz iki katına çıkacaktır” dedi.
“İklim şartları ve gece gündüz sıcaklık farkından dolayı bitkiyi istediğimiz gibi yönlendirebiliyoruz” diyen Çaylak, “Bitkinin istediği vitaminleri ölçülü bir şekilde vererek üretimimizi sürdürüyoruz. Kaya yünü ve kokopit yastık kullanarak topraksız tarım yapıyoruz” ifadesini kullandı.
1 dönümden 55-60 tona yakın ürün aldıklarını ve 8 ay hasat yaptıklarını belirten Çaylak, ”Burada ürettiğimiz ürünleri Ankara‘da anlaştığımız bir markete gönderiyoruz. Milletvekilleri, bakanlar, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza kadar bu domatesler ulaşıyor. Eski Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ buraya her geldiğinde yaklaşık 10-15 kutu alarak Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakan arkadaşlarına memleketimizin üretimi diye götürüp, ikram ediyor. Biz, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza Yozgat‘tan domates gönderiyoruz”diye konuştu.
Mithat Çaylak, üretim faaliyetleri hakkında şu bilgiyi verdi:
“Yılda bin 300 ton hasat yapıyoruz. Bunun tamamı Ankara‘ya gidiyor. İç pazara yetiştiremiyoruz. Burada ürettiğimiz bin 300 ton ürün marketler zinciri olan bir işletmeye ancak yetiyor. En pahalı bizim domatesimiz satılıyor çünkü kalitesi çok yüksek. Kokusu ve tadı çok güzel, geçmişten gelen tat dediğimiz bir tadı var. Eğer seramızı 50 dönüme çıkartabilseydik şu anda ihracat yapıyor olacaktık. Rusya, Almanya, Hollanda ihracat yapabilirdik. Yurtdışından talep geliyor fakat yetiştiremediğimiz için taleplerine olumsuz cevap veriyoruz. 25 dönüme aynı anda ekim yapıyoruz. Hedefimiz daha yüksek verim almak. Şu anda 20 kişi istihdam ediyoruz. Hedefimiz, seramızı büyüttüğümüzde 80 kişiyi istihdam etmek.
İlginizi Çekebilir