Çukurova'da Buğday Hasadından Rekor Bekleniyor
TarımTürkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden olan Adana’da buğday hasadı Vali Mahmut DEMİRTAŞ’ın da katılımıyla başladı.
Karataş ilçesi Yüzbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen buğday hasadına, Vali Mahmut DEMİRTAŞ, Karataş İlçe Kaymakamı Durmuş GENÇER, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN ve üreticiler katıldı.
Vali DEMİRTAŞ, hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada önemli oranda rekolte artışı beklenen buğday hasadının başlamasıyla, tarıma dayalı sektörde de hareketlilik yaşanacağını, bunun kent ve bölge ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını söyledi.
Buğday üretiminin çok önemli ve hayati bir gereksinim olduğuna dikkat çeken Vali DEMİRTAŞ, üreticilere emeklerinden dolayı teşekkür ederek, “buğday sezonunun bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Sürekli artan nüfusa paralel bir şekilde, tarım ürünlerine olan talep sayesinde tarım sektörünün ülkemizde ve tüm dünyada artık stratejik bir konuma geldiğini vurgulayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise konuşmasına şöyle devam etti; “Şüphesiz ülke insanımızın beslenmesinde en ön sırada gelen bitkilerden birisi buğdaydır. Buğday ürününden elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta insan beslenmesinde; buğday bitkisinin sapları ise kağıt-karton sanayinde ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır.
Buğday ekmeği soframızın vazgeçilmez yiyeceğidir. Buğday üretimin az olduğu seneler, buğday ve ekmek fiyatları hızla yükselmektedir. Bu durum toplumun her kesimini doğrudan ilgilendirmektedir. Bu nedenle buğday, ülkemiz için başlı başına stratejik bir üründür”.
447.215 hektar tarla arazisi ile ilimizin Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden TEKİN, 2016 yılı TUİK verilerine göre Adana Buğday üretim alanlarının 1.746.472 da olup üretim miktarının ise 621.872 ton olduğunu söyledi.
Geçen yıl 20.600.000 ton Buğday üretimi gerçekleşen ülkemizde, Adana ilinin 621.872 ton ile Türkiye Buğday üretiminin yaklaşık olarak % 3’ünü karşılayarak, Türkiye üretiminde 8. sırada olduğunun altını çizen TEKİN, “2017 yılında ilimizde yaklaşık olarak 1.822.000 da alanda buğday ekilişi gerçekleşmiştir. Verim ise kuru arazilerde 300- 500 kg/da, sulu arazilerde ise 500-750 kg/da aralıklarındadır” dedi.
TEKİN Adana'da ekilişlerin 29 Ekim itibari ile başlamış olduğunu, çiftçilerimizin ise en çok Adana-99, Segitorya ve Ceyhan-99 çeşitlerini, kısmen de Seri-2013, Tekira, Anapo, Özkan ve Adleyda çeşitlerini ektiklerini ifade etti.
TEKİN Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve doğru zamanda uygulanması sonucunda 2017 yılında buğday kalitesi ve veriminin yüksek olduğunu belirterek, “Bununla beraber İl ve İlçe Müdürlüğümüz elemanlarından oluşan ekiplerle buğday alanlarımızın ana zararlılarından sünenin takibi yapılmakta olup, bu takip hasat sonuna kadar devam edecektir” şeklinde konuştu.
TEKİN konuşmasının devamında şunları söyledi; “İlimizde ilk buğday hasadı, Karataş İlçemizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde başlamıştır. Kozan ilçemiz, İlimiz buğday ekim alanlarında 1. sırada yer almakta olup, bunu Sarıçam, Ceyhan ve İmamoğlu ilçelerimiz takip etmektedir. Bakanlığımız birçok üründe olduğu gibi buğdayda da önemli destekler vermektedir. Buğdayın kilo başına desteği 5 kuruştur.
Allah’ın bahşettiği verimli Çukurova topraklarımızda yılda en az iki ürün alınmaktadır. 1. üretimin ardından toprak hazırlığının hemen gerçekleştirilip, 2. ürünün ekimine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz bu dönemde bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak adına bilinçsizce anızları yakma yoluna gitmektedir. İşte bu az önce de söylediğim gibi Allah’ın bahşettiği verimli Çukurova topraklarının gittikçe verimsiz hale gelmesine neden olmaktadır. Toprak canlıdır, üretkendir, besleyicidir, toprak candır.
Tarım alanlarında hasattan sonra yaşanan yangınları önlemek için her yıl Valiliğimiz koordinatörlüğünde Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapmaktayız. İl Müdürlüğü olarak ilçelerimizde çiftçi toplantıları ve eğitimler düzenlenmekte, anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar anlatılmaktadır.
Anız yangınları ile bizler sadece toprağa değil çevremize de insanlarımızın, çocuklarımızın sağlığına da zarar vermekteyiz. Değerli çiftçilerimiz takdir edersiniz ki bunun vebali çok büyüktür. Hepimizin bu konuya gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum”.
TEKİN konuşmasının sonunda etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek, bol kazançlı bir üretim sezonu olmasını diledi.
Konuşmaların ardından buğday hasadına başlandı.
İlginizi Çekebilir