Çukurova’da bal arısı katliamı yaşanıyor
TarımAdana’da narenciye ağaçlarının ilaçlanması nedeniyle milyonlarca bal arısı telef oldu. Kış mevsimi nedeniyle arılarını daha ılıman olan Çukurova’ya getiren arıcıların 15 bin kovan bal arısı söndü
Adana’da narenciye ağaçlarının ilaçlanması nedeniyle milyonlarca bal arısı telef oldu. Kış mevsimi nedeniyle arılarını daha ılıman olan Çukurova’ya getiren arıcıların 15 bin kovan bal arısı söndü. Kovanların önünde ölü arı birikintileri oluşurken, arıcılar tarım il müdürlüğünün zehirli ilaç kullanımının önüne geçememesinden yakındı.
Adana’da kış mevsiminin bitmesiyle birlikte çiftçi de narenciye ağaçlarının ilaçlama yapmaya başladı. İlaçlamalarda arılar için zehirleme riski bulunan ilaçlar tercih edilince ovada milyonlarca arı telef oldu. Yaklaşık 15 bin kovanın söndüğünü belirten arıcılar, Tarım İl Müdürlüğü’nün zehirli ilaç kullanımını yeteri kadar denetleyememesinden şikayetçi oldu. Kış mevsimi nedeniyle kovanlarını Van’ın Çatak ilçesinden Çukurova’ya gelen Hadi Semo, erik, şeftali ve narenciye ilaçlamalarında arılar için zararlı olan zirai ilaçlar kullanılması nedeniyle arıların telef olduğunu söyledi. Çukurova’da arı katliamı yaşandığını ifade eden Semo, “Geldiğimizde bin 500 kovanımız vardı, şimdi 900. Yaklaşık 600 kovanımız ilaç kaynaklı bal arısı ölümleri nedeniyle söndü. Kalan kovanlardaki arılar da büyük zarar gördü. Kovan içerisinde bile ölü arılar var. Öyle oluyor ki, sabahleyin arı kovanın ağzından çıkamıyor.” dedi. Gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü yetkililerinin yaşlı arıların öldüğü yönünde açıklama yaptığını anlatan Semo, elindeki zehirli ilaç kutularını göstererek, “Bu kutuları daha dün çiftçiden aldım. İçinde hala ilaç var. Üzerinde ‘Arılara zehirlidir, çiçekleme zamanında kullanmayınız’ diye yazıyor. Yaklaşık 1 aydır bu ilaç kullanılıyor ve arılar ölüyor." diye konuştu. Mayıs ayının ortalarında memleketlerine döneceklerini anlatan Semo, şöyle devam etti: "Bu şekilde giderse Çukurova’ya artık hiçbir arıcı gelmez. Tüm arıcılar ilaçlamadan dolayı artık mayıs ayının gelmesini dört gözle bekliyor ki gitsin. Bu şekilde giderse arılar tamamen bitecek. Arıcılık da bitecek. Elimizde boş mumlar kaldı."
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya ise Mersin'den Osmaniye'ye kadar çoğu yerde toplu arı ölümleri yaşandığını belirtti. Arı ölümlerini yanlış ilaçlama dönemine bağlayan Kılıçkaya, "Önceden narenciye ağacı çiçek açtıktan sonra ilaçlama yapılırdı, şimdi ise çiçek açmadan ilaçlama yapıldığı için arılarımız zarar gördü." dedi. Ovada her kovanın yaklaşık yüzde 60’ının telef olduğunu ifade eden Kılıçkaya, “Eskiden 20-22 kilogram bal alan üreticiler bu yıl 2-3 kilogram balı zor alıyor. Adana süzme balda Türkiye'de birinci arıcılıkta üçüncü sıradaydı. Bugün ise 50. Sıralara kadar geriledi. Durumu bakanlığa ve ilgili kurumlara aktardık, muhtarlar da uyarıldı.” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir