© Tarım Pusulası 2021

Çukurova'da ayçiçeği bereketi

Adana'da çiftçi ayçiçeğine yönelince, özellikle susuz araziler filmlerdeki görüntülere büründü. Üretim alanlarının büyüdüğü Adana'da bu yıl verimde de artış bekleniyor

Adana tarımında bu yıl ayçiçeği bereketi yaşanıyor. Pamuktan kazanç sağlayamayan Adana çiftçisinin en çok ayçiçeğine yönelmesi nedeniyle tarlalar tabloları andıran görüntülere sahne oldu. Daha çok susuz alanlarda tercih edilen ayçiçeğinin bu yıl Adana'da hem daha fazla arazide ekildiği, hem de zamanında ve yeterli yağışlar sayesinde verimin yüksek olduğu belirtildi. Mart ayında ekilen ve Temmuz sonunda hasat edilecek olan ayçiçeğinin, bu yıl çiftçiye kazanç sağlaması umuluyor. 

BEKLENTİ YÜKSEK 
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, geçtiğimiz yıla kadar Türkiye'nin 1 milyon 450 bin ton ayçiçeği rekoltesinin 90-100 bin tonluk bölümünün, Adana'da 350 bin dönüm araziden elde edildiğini söyledi. Bu yıl ise ekim alanında yüzde 20 artış olduğunu kaydeden İncefikir, şu anda Adana'da özellikle Sarıçam, İmamoğlu, Ceyhan ve Balcalı'nın üst kesimlerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre toplam 400 bin dönümden fazla arazide ayçiçeği ekildiğini vurguladı. Cahit İncefikir, rekolte beklentisinin 110-115 bin ton arası olduğunu belirtti. 

DEVLET DESTEĞİ 30 KURUŞ 
Ayçiçek ekimindeki artışın nedeniyle ilgili bilgi veren İncefikir şöyle konuştu: "Pamuk üreten çifti, son yıllarda para kazanamıyordu. Bu nedenle, özellikle sulanamayan arazilerde ayçiçeğine yönelme oldu. Bir grup çiftçi ise mısır ve soyaya yöneldi. Ayçiçeğini tercih edenler, geçtiğimiz Mart ayında ekimini yaptı. Hasat dönemi, Temmuz sonunda başlayacak. Bu sezon yağışların zamanında ve yeterli düzeyde gerçekleşmesi verimi artıracak. Devletin ayçiçeği için kilogram başına 30 kuruş vermesinin de etkisiyle, ayçiçeği ekenler, pamuktaki gibi zararına üretim yapmayacak" 

TEŞVİK EDİLMELİ
Cahit İncefikir, Türkiye'nin petrolden sonra en büyük ithalat kaleminin ham yağ olduğunu belirterek, ayçiçeği gibi ürünleri özendirecek teşvik politikaları uygulanması gerektiğini söyledi. Soyadan örnek veren İncefikir, "Türkiye'nin yıllık soya ihtiyacının yüzde 90'ı ithalat yoluyla karşılanıyor. Diğer yağlı tohumlarda da oranlar çok yüksek. Oysa devlet ayçiçeği ve soya gibi yağlı tohum üretimini özendirse hem dövizimiz içeride kalır, hem de bunların işlendiği tesisler sayesinde istihdam olanakları gelişir" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER