© Tarım Pusulası 2021

Çukurova pamuğu tahtını mısır ve ayçiçeğine bıraktı

Çiftçilerin, zahmetli ve riskli gördükleri pamuk üretiminin yerine daha kolay yetiştirilen mısır ve ayçiçeğine yöneldiğini ifade eden Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, pamuk üretimi ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Adana’da pamuk ekim alanlarının son 10 yılda 100 bin dekar azaldığına dikkat çeken Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, çiftçilerin zahmetli ve riskli gördükleri pamuk üretiminin yerine daha kolay yetiştirilen mısır ve ayçiçeğine yöneldiğini söyledi.
 
Ülke üretiminin pamuk ihtiyacını karşılamaya yetmediğinden ithalat yapıldığını ifade eden Söğüt, çiftçilerin pamuk ekimini teşvik için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tohum, gübre ve mazot desteklerine ek olarak bu yıl kilogram başına 65 kuruş destek sağlandığını kaydetti.
 
“Son 10 yılda pamuk ekimi 100 bin dekar azaldı”
 
Adana’daki pamuk üretiminin son 10 yılını İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendiren Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Çukurova ile özdeşleşen pamuk ekiminin, 2004 yılında 450 bin dekar iken 2015 yılına gelindiğinde 350 bin dekara gerilediğini belirtti.
 
“Çiftçiler, riskli gördükleri pamuk yerine alternatif ürünlere yöneldi”
 
Pamuğu, zahmetli ve riskli gören çiftçilerin başka ürünlere yöneldiğini ifade eden Söğüt, sözlerine şöyle devam etti: “Üreticilerimiz, pamuk tarımında girdilerin yüksek olması, kimyasal mücadelesinin çok fazla yapılması, 3 ila 8 defa ilaçlama yapılması ve satış fiyatının düşük olması gibi nedenlerle kazanç elde edemediklerini belirtmektedirler. Bundan dolayı daha kolay mücadele edilebilen ve satış fiyatı iyi olup yüksek kar elde ettikleri ürünü tercih ettiklerini belirtmektedirler. Pamuk üretiminde kullanılan girdilerin yüksek olması (mazot, gübre, zirai mücadele ilaçları, tarla kirası vb), pamuk fiyatlarının düşük olması, yoğun işgücü gerektirmesi, hasat sırasındaki oluşabilecek yağışların kaliteyi düşürmesi ve alternatif ürünlerin yetiştirme kolaylığı nedeniyle daha fazla getirisi olan ürünler tercih edilmektedir.”
 
“Pamuk ekim alanı azalırken üretim miktarı arttı”
 
Pamuk ekim alanlarının azalmasına karşın verimin ise arttığına dikkat çeken Söğüt, “2004 yılında 450 bin dekar ekili alandan 160 bin ton pamuk alınırken 2014 yılında ekim alanının 360 bin dekara gerilemesine rağmen yapılan ekimden 204 bin ton pamuk elde edilmiştir. Daha önce dekardan 355 kilogram ürün alınırken bu miktar 2014 yılında 562 kilograma yükselmiştir. Ekilen alan azalırken alınan pamuk miktarının artması; bilinçli üretim ve çiftçinin eğitimi ile sağlanmıştır. Bu ürün artışında Devlet’in; tohum, gübre ve mazot desteğinin yanı sıra kilogram başına verdiği 65 kuruş da katkı sağlamıştır.” dedi.
“Pamuk üretiminden bir kaçış var”
 
Adana’da çiftçilerin son yıllarda pamuğa göre daha zahmetsiz olan mısır, soya, ayçiçeğine yöneldiğini belirten Söğüt, “Özellikle son yıllarda çiftçi pamuktan ayçiçeğine doğru bir kayış gösterdi. Özellikle pamuğun hasad dönemine yaklaştığı Eylül-Ekim aylarında yağıştan dolayı pamuğun kalitesinin düşme riski var. Yağmur hem hasadı güçleştirmekte hem de kalite değerini düşürdüğü için üreticinin daha düşük fiyata satmasına yol açıyor. Bundan dolayı pamuk üretiminden bir kaçış var. Bunun önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiye desteğini arttırıyor.” ifadelerini kullandı.
 
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Ağustos ayından itibaren hasadı başlayacak 2015 yılı pamuk rekolte ve piyasasının, 2014 ile aynı seviyede gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
 
“Dünya piyasasında pamuğun ucuz olması ithalatı tetikliyor”
 
Dünya piyasasında pamuk fiyatlarının çok düşük olmasının iç piyasayı olumsuz etkilendiğini belirten Söğüt, “Pamuk fiyatları, yurt dışında ucuz olduğu için iplik fabrikaları, ithalat yoluna gitmektedir. Bu da iç piyasada pamuk fiyatlarını düşürmekte. Pamuk satışı serbest ticaret ile yapılmakta. Çukobirlik’in yanı sıra ticaret erbabı da pamuk alıp satabiliyor. Ama dediğim gibi pamuk, Dünya piyasasında ucuz olduğundan iç piyasada da ucuza gidiyor.”dedi.
 
Adana’da mısır ve ayçiçeği üretiminde rekor artış
 
Son yıllarda pamuk üretiminin mısır ve ayçiçeğine göre gerilediğini dile getiren Söğüt, “Zaten şu anda Türkiye genelinde mısır üretiminde Adana birinci durumda. Mısır, Adana’da en çok ekilen ürün olarak öne çıkıyor. 800 bin ila bir milyon dekar alanda mısır ekimimiz var. Ayçiçeği ise Adanamızda 527 bin dekar olarak ekildi.” diyerek mısır ve ayçiçeğindeki ekim artışına vurgu yaptı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER