Çoruh Çiftçisi Artık Nehiri Kadar Coşkun!...
Desteklemeler22 Haziran 2011 tarihinde Japonya Uluslararası işbirliği Ajansı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında "Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi" İkraz Antlaşması imzalanmış, 2012 yılında uygulanmaya başlanan projenin bitiş tarihi 2019 olarak belirlenmiştir.
Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi entegre ve katılımcı bir proje olup, Erzurum, Artvin ve Bayburt illeri içerisinde yer alan Artvin'de 4, Bayburt'ta 2 ve Erzurum'da 7 olmak üzere 13 Mikrohavzada ve yaklaşık 450.000 hektarlık alanda yürütülmektedir. Proje; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ortaklaşa yürütülmektedir.
Proje bütçesi 4.225 milyar Japon Yeni olarak belirlenmiştir.
Proje için Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği arasında işbirliği protokolü imzalanmasıyla Erzurum bazında faaliyetler için planlamalar yapılmış ve 2015 yılında proje faaliyetlerine başlanmıştır.
Bu kapsamda 07.08.2016 tarihinde Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi bünyesinde Oltu ilçesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin Malzeme ve girdi dağıtım töreni yapılmıştır. Oltu Kaymakamı Mehmet Gökan ZENGİN, Oltu Belediye Başkanı İbrahim ZİYREK, Erzurum Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR, İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri ve İlgili personeller yanında yoğun bir çiftçi ve muhtar katılımı ile program gerçekleştirildi.
Programda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat YILMAZ genel değerlendirme konuşması yaparak katkılarından dolayı taraflara teşekkür etti.
İl Müdürü Osman AKAR konuşmalarında "Artan nüfusa bağlı olarak kıt olan kaynakların etkin kullanılması ve faaliyetlerin sürdürülebilir olması gün geçtikçe daha önemli bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. İnsan hayatı için önemli olan ve ülkelerin stratejik önem arz ettiği bir çok konunun gün geçtikçe alternatifleri ortaya çıkabilmektedir. Zaman göstermektedir ki vazgeçilmez gibi gördüğümüz bir çok teknolojik ürünün ve enerji kaynaklarının alternatifi oluşabilmektedir. Ancak gıdanın kaynağı tarımın alternatifinin olmadığı görülmüştür. Yoğun ilaç ve kimyasal kullanımları tarımsal üretimi artırsa da zaman göstermiştir ki insan sağlığını tehdit etmeyen doğal dengeyi koruyan insanların sosyal yaşantısını tahrip etmeyen sürdürülebilir tarımsal üretim daha önemlidir.
Bizlerde bu bilinçle insanların yaşadığı alanlarda sürdürülebilir bir üretim yapmalarını sağlayacak projeler geliştirmekteyiz. Gerek Bakanlık kaynaklarından gerekse yerel finans kaynakları olan KUDAKA, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlara çözümcü projeler üretmekteyiz. ( Sera yapımları, meyve ve sebze fidan ve fide temini, yerel ürünlerin üretimin artırılması adına Hınıs İspir fasulyesinin yaygınlaştırılması, Boğa koç dağıtımı, altyapı için ahır yapımı sebzecilere arazi tahsisi gibi birçok konuda çalışmamız oldu)
Bugünde yerleşik halkın katılım planlarının oluşturulması, toprak muhafazası yoluyla doğal kaynakların yenilenmesi, ormanlardaki bozulmuş bitki örtüsünün eski haline getirilmesi ve doğal afetlerin önlenmesini amaç edinen proje kapsamında ayrıca Geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için sağlanacak yardımlar ile entegre havza koruması ve köy halkının yaşama alanlarının iyileştirilmesi de hedeflendiği Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi kapsamında etkinlik adına bir araya geldik.
Uzun bir hazırlık fizibilite ve takip süreci sonunda bu kaynakların oluşturulduğunu bilmenizi isterim.
Oluşturulan bu kaynakların bölgemize kazandırılmasında emeği geçenler yanında doğru ve hak ettiği şekilde kullanılması adına takibini yapan personellerime teşekkür eder.
Hak sahiplerinin de bu ekipman ve girdileri çevresine örnek teşkil edecek şekilde üretimde kullanmalarını arzulamaktayız. Bizler sizinle birlikte büyük bir aileyiz ve sizin kazancınız bizim kazancımız ülkemizin kazancıdır. Bundan da haz duyarız.Bu bilinçle ürününüz bol kazancınız daim olsun.." dedi.
Oltu Belediye Başkanı İbrahim ZİYREK konuşmasında üreticiler ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek dağıtılan makine ekipman ve girdileri gördüğünde ülkemiz tarımının gelişmeyi görebildiğini belirtti. Bu gelişme ile ülkesindeki her vatandaşı gururlandıran en üst düzeydeki yöneticilerden bürokratına oradan yereldeki yansımalarına ve üreticisine kadar hizmet için kafa yoran üreten alın teri döken herkese teşekkürlerini bildirdi.
Oltu Kaymakamı Mehmet Gökan ZENGİN artık ülkemizin daha zengin olduğunu ve bu zenginliğin tek taraflı olamayacağını ve olmadığını belirterek "Devlet zenginse vatandaşta zengindir, vatandaş kalkındıkça devlette kalkınır". dedi. Ayrıca yaklaşık iki bakanlığım iş yüküne sahip olan tarım teşkilatının güzel çalışmalar yürüttüğünü belirterek Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi Kapsamında dağıtılan girdilerin ilçe çiftçisine ulaştırılmasında emeği geçen en üst kademeden çiftçiye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte emeği geçenlere teşekkür ederek, çiftçilerine hayırlı olmasını diledi.
Program sonunda hak sahiplerine makine ekipman ve girdileri dağıtıldı.
İlginizi Çekebilir