© Tarım Pusulası 2021

ÇOMÜ’de bahçe bitkileri kongresine doğru

5 Ağustos tarihinde başlayıp 29 Ağustos tarihinde sona erecek Ulusal ve Uluslararası düzeyde 800 bilim insanının katılacağı 7’nci Bahçe Bitkileri Kongrenin açılışı 25 Ağustos Salı günü saat 10.00`da ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Amfisinde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, kongrenin önemine değindi

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş 7’nci Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi öncesi basın açıklaması yaptı. Kaynaş, “2011 yılında Şanlıurfa Harran Üniversitesinde gerçekleştirilen 6’ncı Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi sonunda bundan sonraki kongrenin aynı zamanda Çanakkale Savaşlarının 100’üncü yılı olması nedeni ile Çanakkale’de düzenlemesi teklifimiz tüm katılımcıların oy birliği ile kabul edilmişti. Kongre katılımcılarını 5 bin yıl öncesinde tarihin en büyük devletler savaşı olan Truva Savaşları ve 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun önsözünü oluşturan, tüm mazlum ülkelerinin kendi ülkelerinin bağımsızlığı için örnek aldığı Çanakkale savaşlarının yapıldığı ancak günümüzde Barışın, Özgürlüğün Kenti olarak bilinen Çanakkale’de ağırlamak bizler için ayrı bir sevinç ve gurur nedeni olmaktadır.  Kongre çalışmalarımıza daha önce yapılan Kongreleri örnek alarak ve gelişmeleri de göz önüne alarak yapılan planlamadan sonra 2014 yılı başında Kongre WEB sayfasının oluşturulması ile düğmeye basılmıştır. Bu süreç içerisinde tüm kurum, kuruluş ve sektör bileşenleri ile Bahçe Bitkileri konusunda çalışan, araştırma yapan   kişiler, bilim insanları ile ilgili sektör bileşenlerine ulaşılmış ve Kongre Duyuru ve afişleri ulaştırılmıştır. Bu kapsamda 80 ayrı Üniversite, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bahçe Bitkileri konusunda çalışan tüm Araştırma Enstitüleri, Araştırma İstasyonları ve Özel Sektörden katılım söz konusu olmuş ve Kongremize toplam 798 kişi kayıt yaptırmıştır” dedi.

Üç gün tartışma iki gün gezi
Kaynaş, açıklamalarını “Kongrede Bilim Kurulunun değerlendirmesi sonucu 147 bildirinin sözlü sunum 564 bildirinin Poster Sunum olarak sunulacaktır. Kongre Programı içinde 147 sözlü sunum 32 ayrı oturumda 3 ayrı salonda, 564 Poster sunumu ise E-poster olarak 10 farklı projeksiyonda 17 ayrı oturumda gerçekleştirilecektir.  Kongrede: Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık, Süs Bitkileri bilim dallarında Örtüaltı tarım, Muhafaza, Genetik Islah, Tohumculuk, Topraksız Tarım, Biyoteknoloji, Bitki Koruma, Bitki Besleme ve Ekonomi – Pazarlama konularında bildiriler yer almaktadır. Kongre süresince 3 tam gün bildiriler tartışılacak, 2 gün Gelibolu Yarımadası Tarih – Kültür Gezisi ve şehitlikler ile Bozcada, Assos ve Kazdağları gibi doğal ve tarihsel önemi olan yörelerimizi tanıtmak amacıyla gezi yapılacaktır. Ayrıca Kongre süresince Çanakkale’nin yerel lezzetleri, tarımsal değeri olan ve markalaşmış meyveleri ile sebzelerinin tanıtıldığı programlar gerçekleştirilecektir. Kongre süresince aynı zamanda her yıl yapılan Lisans ve Lisansüstü eğitim programları ve sorunlar ile çözüm önerilerinin tartışılacağı VIII Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanları toplantısı da gerçekleştirilecektir. Bu toplantıya tüm Bölüm Başkanlarımız, Bahçe Bitkileri Dernek Yönetimi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri katılacaktır.  Yine Kongre süresince 2018 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan XXX. Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi Konveynorlarının toplantısı gerçekleştirilecek olup, bugüne kadar yapılan çalışmalar değerlendirilecek ve 2018 yılına kadar yapılacak planlama gözden geçirilecektir” ifadeleri ile tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER