© Tarım Pusulası 2021

Çölyak hastalarına müjde!

Yiyeceklerde glütan ölçümü için kullan at sensör

Ege İhracatçı Birlikleri III. Ar-Ge Proje Pazarı’nın öne çıkan ilk üç projesi ödüllendirildi. Gıda sektöründe derece alan yenilikçi fikirler; gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi, ısıl olmayan teknolojiler ile buğday ruşeymi stabilizasyonu, erimeyen lokum dondurması olarak sıralandı. Birincilik ödülünü kazanan proje ile çölyak hastalarına büyük bir müjde de geldi. Glütensiz gıda tüketmek zorunda olan çölyaklılar artık yedikleri gıdaların glüten içerip içermediğini kullan at sensör ile kolayca öğrenebilecek…

Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan, yenilikçi, özgün, yaratıcı proje ve fikirlerin teşviki amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen EİB Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Türkiye genelinde toplam 450 başvuru yapıldı. Ambalaj, baharat, biyoteknoloji, et, gıda, gıda işletme, hububat, kuru meyve sebze, şeker, su, süt, tarım, yağ, yaş, yem, zeytin ve diğer olmak üzere farklı kategorilerde değerlendirilen projeler arasından 179 proje yarışmaya uygun bulunarak seçildi. En yüksek oy alan 60 proje ise 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Swissotel’de sergileniyor.

Zeytinyağı üretim atığından üretilen ve doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur gıda ambalajından, meyve ve sebze tozları ile antioksidan aktivitesi arttırılmış çikolataya kadar birçok yenilikçi ve özgün projenin sergilendiği etkinlikte 21 Nisan akşamı ilk üç dereceye giren projeler açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep tarafından ödülleri verilen projeler şu şekilde sıralandı; 15 bin TL.’lık birincilik ödülünü Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Analitik Kimya Anabilim Dalı’ndan Ece Ekşin, Gülşah Çongur ve Arzum Erdem Gürsan gıdalarda glütenin elektrokimyasal tayinine yönelik kullan-at sensör teknolojisi projesi ile kazandı. 10 bin TL.’lık ikincilik ödülü Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Mustafa Kürşat Demir’e ısıl olmayan teknolojiler ile buğday rüşeymi stabilizasyonu projesi ile gitti. 7 bin 500 TL.’lık üçüncülük ödülünün sahibi ise Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Aykut Önder Barazi ve Bengisu Erşan’ın birlikte hazırladığı erimeyen lokum dondurması projesinin oldu.

Ayrıca üç projeye 1 bin 500 TL.’lık mansiyon ödülü verilirken, İzmir’li iki lise öğrencisi de yarışmanın en genç katılımcıları olarak yaratıcı fikirleri ile özel ödüllere sahip oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER