Çocuklara özel çiftlik açıldı
TarımDoğal hayatın tüm inceliklerine yer verilen 16 bin metrekarelik çiftlikte, çocuklar tavus kuşu, tavuk ve ördek yumurtası topluyor, ata biniyor, keçilerden süt sağıyor, dalından salatalık, Domates ve meyve topluyor
Ankara'nın Beynam köyünde, çocukların bitki ve hayvanların yaşamlarını birebir deneyimleyerek öğrenebileceği Mutlu Keçiler Çiftliği açıldı.
Çocuklar, doğal hayatın tüm inceliklerine yer verilen 16 bin metrekarelik çiftlikte, tavus kuşu, tavuk ve ördek yumurtası topluyor, ata biniyor, keçilerden süt sağıyor, bostandan salatalık, domates, ağaçlardan meyve topluyor.
Mutlu Keçiler Çiftliği kurucusu Eren Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 bin metrekarelik bir alanda 400 öğrencinin aynı anda eğitim alabileceği çiftliğin Ankara'ya 30 kilometre uzaklıkta Beynam köyünde açıldığını anlattı.
Çiftlikte, şehrin karmaşasından, betonlaşmadan uzaklaşan çocukların çiftlik ve köy hayatını yaşayabilecekleri bir Atmosfer oluşturduklarını ifade eden Şener, çiftliği çocukların yanında ailelerin de diledikleri zaman gelip ziyaret edebileceklerini söyledi.
Çocukların çiftliklerindeki 100'ün üzerindeki hayvanın yaşam şekillerine ilişkin eğitimler aldıklarını kaydetti.
- Organik yumurtayla kahvaltı
Şener, çocukların çiftliğe sabah geldiklerinde 2 saatlik bir eğitim aldıklarını, keçiden süt sağımını, peynir yapımını, tavuk, ördek, tavus kuşu ve bıldırcın kümeslerinden yumurta toplamayı, tavşanların yaşamlarını öğrendiklerini belirterek, "Çocuklara, hayvanların beslenmelerini, çevresindeki Canlıvarlıkları tanıma ve algılamada duyu organlarını kullanmayı, evcil hayvan türlerini öğretiyoruz" dedi.
Şener, çiftlikte, engelli çocuklar için özel terapi hizmetine yakında başlayacaklarını duyurdu.
Çocukların beslenmelerinde de doğal ürünler kullandıklarını ifade eden Şener, çocukların da bu sürece drama eğitimi ile dahil edilerek yayık ayranlar, köy bazlamaları ve gözlemeleri yapabilecekleri ortamı hazırladıklarını kaydetti.
Çiftlikteki 500 meyve ağacının tamamından çocukların meyve toplayabileceğini anlatan Şener, ayrıca ekolojik tarım ve seracılık eğitimlerinin verildiğini, bostanlara sebze dikiminin öğretildiğini söyledi.
Şener, çocuk gruplarının aylık periyot olarak çiftliğe gelerek kendi elleriyle ektikleri sebzelerin takibini yapabileceklerini, topladıkları sebze ve meyveleri evlerine götürebileceklerini aktardı. Şener, çiftlikte hayvanların ve bitkilerin sulamasında dağdan gelen suyu kullandıklarını dile getirdi.
Çiftlikteki hayvanların tamamının sürekli veteriner kontrolünde tutulduğunu, aşılarının yapıldığını belirten Şener, keneye karşı da önlem aldıklarına dikkati çekti.
- "Çocuklar, domateslerin bilgisayarlarda yetiştirildiğini düşünmeye başladılar"
Çiftliğin eğitim sorumlusu Serdar Sarıkaya ise amaçlarının giderek doğal hayattan izole olan çocuklara doğa sevgisini öğretmek olduğunu anlattı.
Yoğun kentleşme sonucu doğadan ve doğaya bağlı üretim sistemlerinden kopan çocuklar için kent içerisinde bir doğa eğitim merkezi kurduklarını anlatan Sarıkaya, şunları kaydetti:
"Çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına uygun olarak bir eğitim programı hazırlandı. Programda, öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, keşfedebilecekleri, problem çözebilecekleri çözüm ve yaklaşımlarını paylaşabilecekleri ortamlar sağladık. Çocuklarımıza, 'bilgisayar oyunlarındaki çiftliklerde yetiştirdiğiniz domatesleri yiyemezsiniz. Eğer doğal kaynaklarımız tükeniyorsa, bu domatesin nasıl yetiştirildiğini ve nereden geldiğini bilmek zorundayız. Geleceğimizi koruma istiyorsak bunu yapmak zorundayız' düşüncesini aşılamaya çalışıyoruz. Çünkü çocuklar, yavaş yavaş domateslerin bilgisayarlarda yetiştirildiğini düşünmeye başladılar."
İlginizi Çekebilir