© Tarım Pusulası 2021

Çine'nin değerine sahip çıktılar

Çine'nin değerine sahip çıktılar

Çine'ye özgü bir ırk olarak dünya literatüründeki yerini alan Çine Çaparı yok olmaya yüz tutmuş hayvan nesilleri arasındaki yerini alırken, Çine Ziraat Odası ırkın korunması için harekete geçerek, üreticiye yem desteğinde bulundu. Çine Çaparı'nın tek bekçisi Erdoğan Aktürk'ü ziyaret eden meclis üyeleri ırkın korunması için yetkilileri göreve davet etti. 

Geçmişte Madran Dağı eteklerinde yaygın olarak beslenen, Aydın’ın yanı sıra Denizli, Muğla, ve Uşak’ta da rastlanılan Çine Çaparı, süt ve yapağı bakımından yüksek verimli olmasına rağmen, kuyruğundaki bol yağ nedeniyle aranılan tür olmaktan çıkarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Çine Çaparı'nın koruma altına alınmasını isteyen Çine Ziraat Odası 150 adet Çine Çaparı'na sahip olan ve günümüzde Çine Çaparı'na sahip çıkan tek çoban olarak yaşamını sürdüren Erdoğan Aktürk'ü ziyaret etti. Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, meclis üyeleri Sefa Alp ve Ramazan Madran ile birlikte Aktürk'ü ziyaret ederek koyunlar hakkında bilgi edindi. Çine Çaparı'nın yok olmaması için Aktürk'e sanayi yemi desteği verdiklerini ifade eden Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine ile özdeşleşen ancak yok olmaya yüz tutmuş Çine Çaparı'na sahip çıkan Erdoğan Aktürk ve ırkın manevi değerini gönüllerinde hissederek yem desteğini onaylayan tüm Çine Ziraat Odası Meclis üyelerine teşekkür etti. 

"IRKIMIZI GELECEĞE TAŞIMALIYIZ"

Başkan Atıgan, "dünyada var olan 230 koyun ırkından biriside bizim Çine Çaparımızdır. Bu koyunlar bu memleketin öz evladı, öz değeridir. Bu koyunların değerleri para ile ölçülemez. Nasıl Çine'miz bizim memleketimiz ve onun için canla başla çalışıyor isek ilçemizin büyük değeri dünyadaki 230 koyun ırkından birisi olan Çine Çaparı ırkımızın da yok olmasını istemez ve yok olur ise bir Çineli olarak bir yanımızı eksik hissederiz. Bu koyun ırkımız diğer koyun ırklarına göre tercih edilmeyen ve değeri anlaşılamayan bir ırk. Ne olursa olsun yine de bize ait bu ırkımızı biz Çineliler dünya üzerinde var olduğumuz sürece yaşatmalı ve bu değerimizi geleceğe taşımalıyız. Biz bu düşünceler içerisinde Ziraat Odası meclisi olarak koyunlarımıza sahip çıkan çoban arkadaşımıza yem desteğinde bulunma kararı aldık. Yemlerimizi teslim ettik. Ziraat Odası Meclis Başkanımız Salih Gökbel ve tüm meclis üyelerimi bu duyarlı tutumlarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

BAŞKAN ATIGAN, GÖREVE DAVET ETTİ 

Çine Çaparı'nın 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen proje ile koruma altına alınmaya ve desteklenmeye başlandığını ancak her geçen gün koyunların sayısının ve koyunları üreten kişi sayısının azaldığına dikkat çeken Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, "Ben tarım ilçe müdürü iken 2005 yılında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Karaca ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Cemal ile birlikte bu ırkımızın korunması için girişimlerde bulunduk. Çine Belediyesi de bu konuda bize çok destek oldu. Bu nedenle profesör hocalarıma da teşekkürlerimi iletiyorum. Fakat bugün bu ırkımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bu ırkımızı korumamız ve muhafaza etmemiz için ben Bakanlık, Aydın Valiliği, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu hanımefendiyi göreve davet ediyorum. Burada yapılması gereken şey üretici sayısını birden fazlaya çıkarmak ve üreticimizi desteklemek. İnşallah hep birlikte ırkımızı korumaya devam edecek ve yok olmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER