Çiğ Sütte Analizler Yapılıyor
TarımÇiğ Sütte Analizler Yapılıyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Amasya'da faaliyet gösteren 63 adet süt toplama merkezi ve 8 adet süt ürünleri işleyen işletmeden 30ºC de koloni sayısının belirlenmesi ve izlenmesi amacıyla her ay 34 adet numune alınmaktadır.
Çiğ Süt; Bir veya daha fazla inek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, 40ºC' nin üzerinde ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi işlem görmemiş kolostrum dışındaki meme bezi salgısıdır.
İnsan beslenmesinde temel gıda olarak kullanılan çiğ sütün kaliteli ve sağlıklı olması çok önemlidir. Piyasaya kaliteli süt arz edebilmek insan sağlığını koruyabilmek için en önemli şarttır.
Sağlıklı ineklerden elde edilen taze süt çok az sayıda bakteri içerir. Sütün kalitesi; onun kimyasal yapısı, temizliği, kokusu, bakteri ve somatik hücre sayısı içeriğine bağlıdır. Bu açıdan işletme hijyeni, sağım hijyeni, çalışanların hijyeni, üretim hijyeni sütün kalitesini belirleyen unsurlar olması açısından önemlidir. Hijyen konusunda denetimler esnasında gerekli eğitimler verilmekte olup sütün toplam canlı bakteri sayısı 30ºC' de 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır.
Amasya genelindeki süt toplama merkezlerinde ve süt işleme tesislerinde düzenli numuneler alınmakta ve eğitim çalışmalarına devam edilmektedir.
İlginizi Çekebilir