© Tarım Pusulası 2021

Çiftliğinde "Kızlarım" Dediği Süt İneklerinin Her Şeyiyle İlgileniyor

Daha önce Antalya'da yaşayan Yıldırım, 3 yıl önce yerleştiği Afyonkarahisar'da aldığı destekle kurduğu çiftlikte süt üretiyor

Antalya'dan 3 yıl önce Afyonkarahisar'a yerleşen, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle kurduğu çiftlikte süt üretimi yapan Nilgün Yıldırım, 2 çocuğunun yanı sıra "Kızlarım" dediği hayvanlarının da her şeyiyle yakından ilgileniyor.

Süt ve süt ürünleri teknikeri olan Yıldırım (47), bir süre radyoculuk ve ilaç mümessilliği yaptı. Doğal yaşam ve hayvanlara ilgisi nedeniyle eşinin de desteğiyle hobi amaçlı çiftlik kurmaya karar veren Yıldırım, TKDK'nin hibe destek programlarını öğrenince başvuruda bulundu.

Yıldırım, 2014'te 2 milyon 800 bin lira yatırım bedeliyle 127 bin metrekare alana 120 baş süt ineği kapasiteli, yüzde 60'ı TKDK tarafından desteklenen çiftlik kurdu. Yıldırım şimdi, evde 2 çocuğuna annelik yaparken merkeze bağlı Saadet Köy sınırları içinde bulunan çiftliğinde 120 süt ineği ile 60 buzağıyla ilgileniyor.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce hayvancılık yapmayı hiç düşünmediğini söyledi.

Sadece hobi çiftliği kurmak için yola çıktığını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"TKDK'nin çok güzel bir desteği ile karşılaştık. İyi bir yatırım olacağını düşündüm. Mezun olduğum alanla ilgili daha önce hiçbir iş yapmamıştım. Artık hayvanların arasındayım. Onlara bakıyorum. 120 baş hayvanla başladık, buzağılarımız olmaya başladı. Süt üretimi yapıyoruz. Çiftlikte 6 çalışanımız var. Tesisimizde günde yaklaşık 2 bin 700 litre süt üretimi yapıyoruz. Bunları soğutmalı tanklarda depolayarak İstanbul'a gönderiyoruz." diye konuştu.

- "Her işe aktif olarak katılıyorum"

Güne sabahın erken saatlerinde başladıklarını, sağımla başlayan çalışma temposunun gün boyu devam ettiğini dile getiren Yıldırım, "Doktor olan eşim Antalya'da görev yapıyor. Ben de Antalya'da yaşıyordum. 12 ve 16 yaşında 2 çocuğum var, onları da yanıma getirdim. Hem çocuklarıma bakıyorum hem de çiftlikteki kızlarımla ilgileniyorum. Eşim de fırsat buldukça bize destek oluyor. Çiftlikte yapılması gereken her işe aktif olarak katılıyorum." dedi.

Yıldırım, çiftlikteki en önemli bölümün sağımhane olduğunu, burada hayvanları yakından izleyip, rahatsızlığı olanı tespit etme imkanı bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hayvanlarımızdaki her değişimi orada yakından görebiliyoruz. Düzenli olarak süt verimlerini kontrol ediyorum. Bir defasında doğum yaptırmak zorunda kaldım. Buzağı ters geliyordu. Veteriner arkadaşımı arayıp, ne yapmam gerektiğini sordum. Onun talimatları ile doğumu yaptırdım. Çok zor oldu. Her sabah geldiğimde doğum yapacak olanların padokuna bakıyorum. Annelerinin yanında yeni doğmuş yavruları görmek çok güzel bir duygu."

- "Burada ilaç kullanmayı bıraktım"

Çiftliğin kendisi için rehabilitasyon etkisi yaptığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Oğlum dünyaya geldikten sonra bir kızım oldu. Kızımı henüz 1 yaşındayken kaybettim. Çok zor günler geçirdim. İlaçlar kullanmaya başladım. Şimdi burası benim için öyle bir rehabilitasyon merkezi ki... Buraya geldikten ve hayvanlarla ilgilenmeye başladıktan sonra ilaç kullanmayı bıraktım. Burada insan yaşadığını hissedebiliyor, mutlu oluyor, zamanın nasıl geçtiğini bilmiyor."

Yıldırım, TKDK'nin desteklerinin yatırımcılar için büyük fırsat olduğuna işaret ederek "Teşviklerden yararlanmamız için bizi çok desteklediler. Bizi çok iyi şekilde yönlendirdiler." dedi.

- Genç ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık

TKDK İl Koordinatörü Zülgari Özdemir ise kurum olarak genç ve kadın girişimcilerin pozitif ayrımcılık ilkesi doğrultusunda desteklendiğini vurguladı.

IPART 1 çağrıları kapsamında girişimcilere 270 milyon liralık yatırıma karşılık 135 milyon liralık hibe desteği sağlandıklarına dikkati çeken Özdemir, şunları kaydetti:

"2 bin 600 kişiye istihdam desteği sağlandı. IPART 2'de ise 100 milyon liralık yatırıma karşılık hibe desteği verilecek. Nilgün Yıldırım bize IPART 1'in 9. çağrısında başvuru yaptı. Kendisine 1 milyon 600 bin lira destek sağlandı. Destek için başvuran girişimciler bizim için çok önemli. Başvuru sahibi bir anne, bir kadın girişimci olunca işletmede hem çocuklarına hem de adeta çiftlikteki hayvanlara annelik yapınca ayrıca çok değerli oluyor. Burada yatırım var, üretim var, istihdam var."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER