“Çiftçinin Ümüğünü Limon Gibi Sıktınız!”
SiyasetCHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Çiftçimiz Nefes Alamıyor, Taban Fiyatlarınız, Çiftçinin Masrafının Altında Kalıyor!”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiftçinin ürünlerini, tarlada yaptığı masrafın altında satmak zorunda kaldığını vurgulayarak, limon örneğini verdi. Elindeki bir kilo limon sepetini gösteren Aygun, “Burada bir kiloda 8 limon var. Çiftçimiz tarladan çıkardığı bu 8 limonu 1 liracığa satabiliyor” dedi. Elindeki limonu sıkan Aygun, “Çiftçimizin ümüğünü sıktınız, ben de buradan limon sıkıyorum. Çiftçiyi nefes alamaz hale getirdiniz” diye tepki gösterdi.
Aygun, TBMM Genel Kurulu’nda; tarım sektöründe yaşanan krizin ve çiftçinin yaşadığı ekonomik sorunların araştırılması amacıyla verdiği önergenin gündeme alınması için bir konuşma yaptı. Kürsüye limon, pamuk, mısır ve buğday ile çıkan Aygun, yaşanan sıkıntılara tek tek örnek verdi. Milletvekillerine üreticinin yaşadığı sıkıntıyı anlatan Aygun’un Araştırma Önergesi, AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi.
“Buğday parası ödenmiyor!”
Aygun konuşmasında, tarım sektöründeki hazin tabloya ilişkin örnekler verdi. AK Parti iktidarının buğday üretiminde çuvalladığını söyleyen Aygun, 2002 yılından bu yana nüfus ve sığınmacı sayısındaki büyük artışa rağmen buğday üretiminin 19 milyon tonda sabitlendiğini ifade etti. Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğdaya bu yıl ton başına 8 bin 250 lira, arpaya 7 bin lira taban fiyat verdiğini anımsatarak, “Ama çiftçi maalesef satamadı. Sağlık sisteminde çuvallamıştınız, TMO'da da aynı şekilde çuvalladınız. Şimdi de 3 Eylül’den bugüne çiftçinin parasını ödemiyorsunuz. Ama ben buradan soruyorum. Rus, Ukrayna çiftçisinden ithal ettiğiniz mısırın, buğdayın parasını acaba bir gün geciktirtiniz mi Sayın Bakan?” diye sordu.
“Üretici ayçiçeğini, geçen yılkı taban fiyattan satıyor!”
Aygun, yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğinin geçen yılki ton fiyatının 12 bin lira iken bu yıl 14 bin lira olduğunu, ancak çiftçilerin bu yıl, geçen yılki fiyattan ürün satmak zorunda kaldığını kaydetti. “Ayçiçeği tüm Türkiye'yle adaptasyonu olan bir ürün ve yağ bitkisi, stratejik ürün ama maalesef şu anda çiftçi perişan” diyen Aygun, primin acil olarak 1 liradan 5 liraya çıkarılmasını istedi.
Aygun, Trakya Bölgesi’nde yaşanan kuraklığa işaret ederek, CHP Bölge vekilleri olarak 28 Temmuz 2023 tarihinde yasa teklifi vererek, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istediklerini anlattı. Çiftçinin borcunun iki yıl faizsiz ötelenmesi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’ndan yeniden kredi açılması gerektiğini savunan Aygun, üretimdeki sıkıntılara işaret etti.
“Cumhuriyet tarihinde ilk kez şeker ithal edildi”
Aygun, her şeyin ileri değil geri gittiğini vurgulayarak, “Şeker fabrikalarındaki özelleştirmeyle beraber yanlış politika yaptınız, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye'ye yüz karası yaşattınız; şeker ithal ettiniz, şeker!” diye tepki gösterdi.
“Pamuk üreticisi zorda!”
Çukurova işçisinin de perişan olduğunu söyleyen Aygun, “Pamuk üretiminin maliyeti şu anda 22 lira. Evet, çiftçinin maliyeti 22 lira ama şu anda 16-17 lira fiyat var. Ya, en azından primi 3 liradan 5 liraya çıkartın da çiftçinin yüzü gülsün, en azından zararını kurtarsın!” çağrısında bulundu.
Aygun, “Hangi yüzle gidip Çukurova'da, ülkenin değişik yerlerindeki, Konya'daki çiftçilerle yüz yüze geleceksiniz?” diye sordu.
“Mısır üreticisi mutsuz!”
Geçen yıl ton başına 5 bin 700 lira olan mısır fiyatının, bu yıl yüzde 5.3 artışla 6 bin lira olarak açıklanmasının çiftçiyi mutsuz ettiğini anlatan Aygun, “Günahtır, bu günahtır” diye tepki gösterdi.
“Vatandaş et yiyemiyor!”
2022'de süt ve süt ürünlerinde fiyat yükselmesin, enflasyon artmasın diye çiğ süt fiyatının sabit tutulduğunu kaydeden Aygun, “Sizin yüzünüzden süt inekleri kesime gitti, o gebe ineklerin vebali AK Parti ve ona destek olanların boynunda” diye isyan etti. 12. Kalkınma Planı’nda “hayvan varlığının arttırılacağı” vaadinde bulunulduğunu anlatan Aygun, “Siz elinizdeki hayvan varlığını iki günde sayabilen muazzam bir iktidarsınız, Bunu nasıl başardınız” diye nüktedan bir dille sordu.
Geçen yıla göre mazot fiyatlarının yüzde 42,9, ilaç fiyatlarının yüzde 42,9; gübre fiyatlarının yüzde 20 artığını anlatan Aygun, “Ama ürün taban fiyatları hem aşağıda!” diye isyan etti.
Aygun, Araştırma Önergesinin kabul edilerek, gündeme alınmasını isteyerek, şu çağrıda bulundu:
“Gelin, bir kere de şu ülkenin efendisine sahip çıkın; biraz yüzünüz gülsün köye giderken ki çiftçinin yüzü gülsün. Ondan dolayı diyorum ki: Artık yol yakınken kafanızı kumdan çıkarın, bir defa da olsa çiftçimizin sorunlarını hep beraber araştıralım, ondan sonra ülkemizin gıda güvenliğini sağlayacak o efendilere sahip çıkalım diyorum.”
İlginizi Çekebilir