© Tarım Pusulası 2021

ÇİFTÇİNİN HAKKINI DEĞİL, ELEKTRİK ŞİRKETLERİNİN HAKKINI KORUYORLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 21 Haziran 2016 Tarihli TBMM CHP Grup Toplantısı Konuşmasında;

"Bakın daha komik şeyler anlatacağım size. Çiftçi ürününü ekiyor, teşvik verilecek, prim veriliyor çiftçiye yani ben-on kuruş prim, dönüm başına ufak paralar veriliyor. Nasıl alacak çiftçi bu primi? Devlet götürüp bankaya yatırıyor “Git, oradan primini al” diyor. Primini almaya gidiyor, banka tak diye komisyonunu kesiyor. Ya, bir şey olmadı ki, bir ticari faaliyet yok ki sen komisyon kesiyorsun. Ne var? Hiçbir şey yok. Devletten alacağın var, alacağını alıyorsun ama komisyon kesiliyor. Hükümetten buna müdahale var mı? Hükümetten hiçbir müdahale yok. Adam ne yapsın “Lanet olsun, kes kardeşim komisyonu, bari üstünü bana ver” diyor. Ama hemen vermiyor bunu banka. Banka “Bir dakika, senin elektrik borcun var mı, yok mu git şirketten bir yazı getir elektrik borcun yoktur diye. Elektrik borcun yoktur diye yazı getirirsen sana primi ödeyeceğim komisyonu kestikten sonra. Eğer getirmezsen, borcun varsa kusura bakma paran bloke, önce git o borcunu yatır, ondan sonra gel.” diyor. Ya, devlet bunu yapar mı? Hükümet bunu yapar mı, yapabilir mi? Sen çiftçinin hakkını mı koruyacaksın, elektrik şirketlerinin hakkını mı koruyacaksın? Varsa bir borcu çiftçi gider öder borcunu. Sen, malı ekmiş, onun karşılığında bir teşvik veriyorsun ama onu da sınırlıyorsun. Bunu bütün çiftçi kardeşlerimin unutmaması gerekir değerli arkadaşlarım. 
Bakın Haziran’ın sonuna geliyoruz, buğday biçildi. Toprak Mahsulleri Ofisi henüz daha fiyatını açıklamış değil. Şimdi ben çiftçi kardeşlerime sesleniyorum. Onlara Toprak Mahsulleri Kanunu’nun amacı nedir, neden Toprak Mahsulleri Kurumu kuruldu, kanundan onun gerekçesini okuyorum, şöyle diyor: “Yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici halk aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirleri almaktır” diyor, Toprak Mahsulleri Ofisinin görevi. Yani üreticinin fiyatı çok düşmeyecek, aracılar dolayısıyla da tüketici çok pahalı malı almayacak diyor, fiyat dengesini Toprak Mahsulleri Ofisi kuracak diyor. Ekinler ekildi, Toprak Mahsulleri Ofisi niçin fiyat belirlemiyor? Bakın, Ziraat Odalarının yaptığı bir çalışma. Sulu arazide buğdayın maliyeti 95 kuruş, kuru arazide buğdayın maliyeti 105 kuruş. Şu anda neredeyse 80 kuruşun altına indi ve henüz fiyat açıklanmış değil. 
Değerli arkadaşlarım, çiftçi kardeşlerim belki der ki, “Ya bunları biz biliyoruz, zaten her gün yaşıyoruz. Siz iktidara geldiğinizde ne yapacaksınız?” Yapacağımızı sen çok iyi biliyorsun kardeşim. Sana prim verildiği zaman banka kesinlikle CHP iktidarında komisyon kesmeyecek. O parayı ananın ak sütü gibi alacaksın. 
İki: Prim alacağını başka borcu var mıdır, yok mudur diye bloke ettirmeyeceğiz. Paranı gidip alacaksın. Hiçbir şekilde buna izin vermeyeceğiz. 
Üç: Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesi diyor ki “Milli gelirin yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir.” Şu ana kadar bu hiç sağlanmadı. Senin bu hükümetlerden 50 milyar lira alacağın var, 50 katrilyon lira. Biz sana yüzde 1’i her yıl vereceğiz, kanunun gereğini yerine getireceğiz. 
Hiç endişe etme her köyde mutlaka bir ziraatçı olacak veya bir veteriner alacak, sana hizmet edecek. Bunu da sağlayacağız, hem ziraatçılara iş bulacağız hem tarımın daha verimli olmasını sağlayacağız hem de hayvan besicilerine de her türlü bilgi desteğini sağlamış olacağız. Alacağın prim hangi ürün için kaç lira prim ödeneceğini devlet bir yıl önceden açıklayacak yani CHP iktidarında biz bir yıl önceden açıklayacağız. Sen hangi ürünü ekeceksen göreceksin, ona göre kararını vereceksin." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER