Çiftçinin Enerji ve Su Maliyetlerini Hafifletecek Proje Hayata Geçiyor
TeknolojiSanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Kapalı Havzasındaki (KKH) çiftçilerin enerji ve su maliyetlerini en aza indirecek akıllı pompa projesini hayata geçiriyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Kapalı Havzasındaki (KKH) çiftçilerin enerji ve su maliyetlerini en aza indirecek akıllı pompa projesini hayata geçiriyor.
KOP Bölgesinde ‘Yer Altı Suyu (YAS) sahalarında Su ve Enerji Kullanımının Araştırılması ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ kapsamında Konya Kapalı Havzasını (KKH) oluşturan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’de, tarımsal üretim yapan çiftçilerin su ve enerji maliyetini azaltmak ve mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile kazanç oluşturacak akıllı pompa projesinin saha ölçümleri başladı.
Saha ölçüm uygulamalarını yerinde kontrol eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’ya, Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, KOP İdaresi uzmanları ve proje yürütücüsü firmanın teknik personeli eşlik etti.
Saha Ölçümleri Başladı
Saha ölçüm işlemlerinin tamamlanmasının ardından proje kapsamında yapılacak örnek uygulama ile çiftçilerin üzerindeki su ve enerji maliyetlerini hafifletmeyi amaçladıklarını belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, projenin birden çok amaca hizmet edeceğine değinerek, “Su, bizim gelecek nesillerden emanet altığımız önemli bir yaşam kaynağımızdır. Dolayısıyla bu proje ile bir taraftan yeraltı su kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlayarak gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlanacağız, bir taraftan da tarımsal üretimde verim artışı ve tarımsal faaliyetlerin cazip hale getirilmesi ile kırsaldan kente göçün azaltılması, kentten kırsala tarım göçünün ivme kazanmasına destek vereceğiz.” dedi.
“KOP Akıllı Pompa Projesi” ile Test Kuyuları Kurulacak
KKH alanındaki YAS Kooperatiflerinin su ve enerji kullanım durumlarını tespit etmek adına mevcut pompa türleri, kuyu sayısı, derinlik ve sondaj yılı bilgileri, yeraltı su seviyeleri, ekilen bitki türleri, arazi büyüklüğü, toplulaştırma durumları, geçmiş su ve enerji kullanımları gibi veriler elde edilerek, bölgenin mevcut YAS Kooperatiflerin mevcut durumlarına ışık tutacaklarını kaydeden Başkan Bostancı, “Konya ve Karaman için 1, Niğde ve Aksaray için 1 olmak üzere toplam 2 adet YAS Kooperatifinde detaylı ölçümler yapılacak. Ölçümü yapılan kooperatiflerimizdeki birer adet kuyuda ise sistem tamamıyla revize edilerek uzaktan izlenebilir ve yönetilebilir hale getirilecek ve ‘KOP Test Kuyusu’ olarak bölge çiftçilerimize hizmet edecek”
Projenin çiftçiler tarafından benimsenmesi adına kuyu alanlarında gerçekleştirilecek saha çalıştaylarının ilki ise bugün Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Mahallesindeki Kısıkyayla Mevkii, DSİ Regülatörü yanında kurulan KOP Test kuyusunda gerçekleştirildi.. Katılımcılara burada akıllı pompa sistemleri ile enerji tasarrufu ve YAS sahalarındaki verim sürekliliği konularında önemli bilgilendirmeler yapıldı.
İlginizi Çekebilir