Çiftçinin bu ülkeye yük olduğunu söyleyenleri Allah çarpar
Tarımürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin, vergisini de stopajını da ödediğini belirterek, "Çiftçimizin bu ülkeye yük olduğunu söyleyenleri Allah çarpar." dedi.
Şemsi Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) Büyük Anadolu Oteli’nde yapılan 26. Olağan Genel Kurulu açılışında konuştu.
Son zamanlarda enflasyonun sorumlusu sanki çiftçiymiş gibi haberlerin medyada yer aldığını belirten Bayraktar, gerçeklerin bu iddialarla bağdaşmadığını söyledi. Bayraktar, "Tarımda üretici fiyatlarındaki artış, 2014 yılında yüzde 6,7 iken gıda ve alkolsüz içeceklerde bu rakam yüzde 12,7’yi buldu. Geçmiş yıllarda da bu yaşanmıştı. İhracata gelince, tarım ürünleri ve gıda ihracatımız, her zaman önemini korudu. 2014 yılında, gıda ve tarım ürünlerinde ihracat, 18 milyar doları aştı. Buna karşın ithalat da arttı ve yılı 12,4 milyar dolarla tamamladı. İthalattaki artışa rağmen, tarım ve gıda, 2014 yılında da 5,6 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek, ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Bu kadar dış ticaret fazlası veren kaç tane sektör var? Mesela çok övündüğümüz otomotiv sektörü dış ticaret fazlası veriyor mu?’’ ifadelerini kullandı.
Çiftçinin, vergisini de stopajını da ödediğini belirten Bayraktar. "Çiftçimizin bu ülkeye yük olduğunu söyleyenleri Allah çarpar." dedi. Bayraktar, "Bu ülkede, hala çiftçimizin hangi koşullarda, ne kadar fedakarca üretim yaptığını bilmeyenler var. Çiftçimizi küçük gören bazı kesim ve kişiler var. Yapısal sorunlara, yüksek maliyetlere rağmen çiftçimiz üretmeye devam ediyor. Ülke nüfusunu besliyor, istihdam sağlıyor, milyarlarca dolarlık ihracat yapılmasına imkan veriyor. Kimse çiftçimizin fedakarlığını görmezden gelemez. Buna Ziraat Odaları olarak müsaade etmeyiz. Bu fedakarlığa rağmen, karnını doyurduğu insanlar, çiftçimizi küçümsemeye, eleştirmeye devam ederlerse bunun hesabını Allah’a veremezler. Karınlarını doyuran çiftçimize lütfen kimse ihanet içinde olmasın." diye konuştu.
Çiftçinin bazı temel sorunlarını başlıklar halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz eden Bayraktar şöyle devam etti: "Ülkemizin tarımsal potansiyelini tam olarak kullanmamızın önündeki çözüm bekleyen sorunlarımız içinde, tarımsal işletmelerin küçük, arazilerin çok parçalı olması; sulama, örgütlenme, ambalajlama, depolama, pazarlama, finansman yetersizliği, kırsaldan göç nedeniyle yaşlanan tarım nüfusu gibi yapısal sorunların yanı sıra gübre, mazot, elektrik, tohum gibi girdi fiyatlarının yüksekliği bulunuyor. Hepimizin malumu olan bu sorunları her ortam ve her platformda dile getiriyoruz.
Ülkemizde en fazla tüketilen gübrelerin fiyatları, son 4 yılda, yüzde 51 ile yüzde 65 arasında arttı. Çiftçimizin diğer önemli masraf kapısı da motorindir. Motorin fiyatı son 4 yılda yüzde 49 artış gösterdi. Aynı dönemde başta ayçiçeği, mısır, pamuk, buğday fiyatları olmak üzere ürün fiyatlarındaki artış, gübre ve motorin gibi girdilerdeki fiyat artışının altında kalmıştır. Gübre ve mazotta 2003 yılında başlayan desteği olumlu buluyoruz. Ancak, gübre ve mazottaki fiyat yükselişleri de dikkate alınarak desteğin artırılmasını bekliyoruz."
'TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASINI İSTEMİYORUZ'
Tarım arazilerinin imara açılmasını istemediklerini dile getiren Bayraktar, "Verimli tarım arazilerimizi kaybediyoruz. Son 20 yılda 3 milyon hektar azalan tarım alanlarımız 23,8 milyon hektara gerilemiştir. Bu arazilerin imara açılmasını istemiyoruz. Bu konuda valilerimizin ve büyükşehir belediye başkanlarımızın dikkatli davranmasını talep ediyoruz." isteğinde bulundu.
Tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticinin, 1 kilovatsaat elektrik enerjisi için yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV dahil 33,15 kuruş ödemekte olduğunu belirten Bayraktar şöyle devam etti: "Birim fiyatın düşürülmesi bakımından; elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV’nin tarımda kullanılan elektrikte yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz. Çiftçimiz, önemli bir girdi kalemi olan elektrikte TRT’ye yüzde 2 pay ödüyor. Sektörümüz, çok önemli sayılacak bu kadar bir kaynakla da desteklenen TRT’nin, yayınlarında tarıma daha fazla yer ayırması, tarıma ve tarımsal eğitime destek vermesi, hatta sadece tarım programları sunan tematik bir televizyon ve radyo kanalı kurmasını en tabii hakkımız olarak görüyor ve talep ediyoruz."
‘TARIM DESTEKLERİNİN YÜZDE 1’ E ÇIKARILMASI GEREKİYOR’
Bayraktar, Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te 150 milyar dolarlık hasıla, 40 milyar dolarlık ihracat, artan nüfus ve turisti besleme hedeflerine ulaşabilmeleri için tarım desteklerinin kanunun öngördüğü şekilde yüzde 1’e çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, "Bütün zor şartlara rağmen bugünkü üretimi, bugünkü istihdamı, bugünkü ihracatı gerçekleştiren çiftçimiz, desteğin neredeyse iki katına çıkarılmasıyla adeta şahlanacaktır. Bu müjdeyi bekliyor, destek artışını, sadece çiftçimiz ve üreticilerimiz için değil, ülkemiz insanı için de bir zorunluluk olarak görüyoruz." diye konuştu.
‘ÇİFTÇİYE DESTEKTE YÜZDE 4 STOPAJ KESİNTİSİNİN KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ’
Çiftçinin, desteklerden yüzde 4 oranında stopaj kesilmesinden şikayetçi olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları söyledi: "Bu konuyu zatıalinize de iletmiştik. Sanki çiftçimiz zirai kazanç elde ediyormuş gibi, desteklerde de yüzde 4 oranında kesinti yapılıyor. Biz bunu destek olarak biliyorduk. O zaman adına destek değil, gelir diyelim. Bu, bir babanın, kırtasiye, okul masrafları için çocuğuna verdiği paradan kesinti yapmasına benziyor. Bu yüzde 4’ün kaldırılmasını bekliyoruz."
İlginizi Çekebilir