Çiftçilerin vazgeçilmezi oldu
TarımÇukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi yapılan ve üreticiye büyük kazanç sağlayan yağlık ayçiçeğine olan ilgi artıyor.
Yer fıstığından mısıra, pamuktan buğdaya çok sayıda ürünün yetiştiği Osmaniye'de alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği, çorak arazilerde buğdaya alternatif olarak üreticinin vazgeçilmezi oldu.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yağlık ayçiçeği ekiminin sulanamayan arazilerde buğdaya alternatif olarak yapıldığını söyledi.
Türkiye'nin ihtiyacı olan ayçiçek yağının yaklaşık yarısının ithal edildiğini, bu sebeple bölgedeki üretimin yaygınlaşması gerektiğini dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:
"Geçen yıl yağlık ayçiçeği üretimimizde dekar başına toplam 275 kilogram ürün gerçekleşti. Bu yıl ise dekar başına 280 kilogram ürün hasadı yapıldı. Geçen yıl ve bu yıl 47-48 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği üretimi oldu. İl merkezinde bir artış söz konusu fakat ilçelerimizde üretime yeni başladıkları için bir düşüş oluyor. Üreticiye yaptığımız bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verip, sulanamayan arazilerimizde buğdaya alternatif olarak yağlık ayçiçeği üretimini yaygınlaştıracağız. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği prim 5 kuruşken, yağlık ayçiçeğinde bu rakam 40 kuruşa çıkıyor. Bu da hem üreticiye ekonomik olarak büyük katkı sağlıyor hem de yağlık ayçiçeği yağı açığı giderilmiş oluyor."
Sağlam, ayçiçeği rekoltesinin yıldan yıla yükseldiğine dikkati çekerek, özellikle Türkiye'deki bitkisel ham yağ açığının kapatılması yönünden üreticiyi yağlık ayçiçeği üretimine teşvik ettiklerini belirtti.
ÜRETİCİ TERCİHİ ARTIYOR
Sağlam, kent genelinde 200 dekarla başlayan yağlık ayçiçeği ekiminin 50 bin dekara kadar çıktığını bildirerek, "Ürettiğimiz yağı iç piyasadaki fabrikalara satışını gerçekleştiriyoruz. Şimdiki hedefimiz ilk beş yıl içerisinde ekilebilir alanı 100 bin dekara çıkarabilmek." dedi.
Tarlasına 5 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten üreticilerden Adam Kayış da sulanmayan çorak arazilerde yağlık ayçiçeği üretiminin hem verimli hem de destekleme olarak buğdaya nazaran daha iyi olduğunu kaydetti.
Her yıl şubat-mart aylarında ekiminin yapıldığını dile getiren Kayış, "Daha önce tarlada buğday ekerdik fakat son 5 yıldır yağlık ayçiçeğini denedik ve iyi sonuç aldık. Sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının olmaması bizi masrafa sokmuyor. Destekleme olarak da iyi. Engebeli arazilerde su olmadığından mısır, yer fıstığı gibi ürünleri yetiştiremiyoruz. Bu nedenle yağlık ayçiçeği yetiştiriyorum. Ürün, getirisi bakımından tatmin edici, her geçen gün üretimi artıyor." diye konuştu.
Çiftçi Ali Karadağ ise çorak ve sulanamayan arazilerde ekilen yağlık ayçiçeğini, masrafının az, getirisinin yüksek olması dolayısıyla tercih ettiklerini söyledi.
İlginizi Çekebilir