© Tarım Pusulası 2021

Çiftçilerin telefonlarına Bakan Çelik yanıt verdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üreticilerin telefonlarına bizzat yanıt vererek sorunlarını dinledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üreticilerin telefonlarına bizzat yanıt vererek sorunlarını dinledi.  

Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, her gün yüzlerce üreticinin soru ve önerilerine muhatap olduğunu ifade ederek, bazılarının bizzat görüşmeyi arzu ettiğini kaydeden Çelik, başlattığı yeni uygulama ile "Haftada en az bir defa, belirli bir saat aralığında 0 530 104 37 80 nolu hatta yapılacak aramalara şahsen cevap vereceğini" belirtti.

Sabah 09.00'dan itibaren 0 530 104 37 80 nolu telefon hattına gelen çağrılları bizzat yanıtlayan Bakan Çelik, öncelikle çeltik üreticilerini dinledi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik fiyatlarına müdahale etmesi beklentisine ilişkin, "Çiftçilerle telefon görüşmesinde aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre bugün bir değerlendirme yapıp, bir ihtimal bugün bir açıklama yapabiliriz" dedi.​

İpsala'da çeltik üretiminden geçimini sağlayan Ali Ercan, ürün fiyatlarının bazen çok yükseldiğini bazen de çok düştüğünü ifade ederek, yüksek fiyatlı dönemlerin ardından maliyetlerin çok arttığını söyledi. Ercan, özellikle bu yıl piyasa koşullarının çok kötü olduğunu, fiyatların çok geri geldiğini belirterek, "İstikrarsız piyasadan dolayı biz şu anda malımızı satacak kişi bulamıyoruz" dedi.

Bunun üzerine Bakan Çelik de "Piyasa şartları iyi olduğu için 2 yıl bizde fiyat açıklaması yapılmadı ama şu anda arkadaşlarımız bize bir sıkıntı, bir daralma ifade ediyorlar, beyanları öyle. Biz de o çerçevede bir çeltik üreticileri ile görüşelim, 'Ne yapabiliriz, TMO olarak alımlara başlayalım mı, ne şekilde başlayalım' diye istişareler yaptık. Beklentiniz nedir?" değerlendirmesinde bulundu. 

Ercan da ürünlerinin yüzde 70'inin elinde kaldığını dile getirerek, sattıkları ürünlerin yarıdan fazlasının parasını alamadığını kaydetti. 

Bakan Çelik'in piyasa fiyatlarının ne kadara indiğini sorması üzerine Ercan, yüzde 60 randımanlı çeltiği bin 350 liraya satmak zorunda kaldığını söyledi. Ercan, çeltik alımları için bin 700-bin 800 civarında bir fiyat beklediklerini dile getirerek, bugünkü koşullarda bu fiyatın maliyetlerini ancak kurtaracağını kaydetti.

- "Bu yıl 920 bin ton üretim bekliyoruz"

Bafra'dan arayan çeltik üreticisi İbrahim Dursun da ürün satış fiyatlarının çok düşük olduğunu, maliyetlerinin altında kaldığını belirterek, bu durumun üretim fazlalığından mı yoksa ithalattan mı kaynaklandığını sordu. Bakan Çelik, soruyu, "İthal yok şu anda, üretim biraz fazla ama yeterli değil, o konuda yine açığımız var. 920 bin ton üretim bekliyoruz bu yıl" diye yanıtladı. 

Dursun'un "Peki neden o zaman fiyatlar bu kadar geri çekildi" diye sorması üzerine Çelik, "Trakya'da tüccarların iflas ettiğinden bahsediliyor. Belki oradan kaynaklanıyor. Olayı biz dikkatle izliyoruz. Yapılması gerekeni yapacağız inşallah" dedi. Çelik, ithalat haberlerinin de doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Çeltiği ton başına bin 300-bin 400 liradan sattıklarını belirten Dursun, verilen desteklerden memnun olduklarını ancak desteğin biraz artırılması gerektiğini söyledi.

Dursun'un, sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, yer altı suları için birliklerin kendilerinden para aldığını, birliklerden çok şikayetçi olduklarını söylemesi üzerine Çelik, "Sulama birliklerinden herkes şikayetçi maşallah, bu birliklerle ilgili Orman Bakanlığı ile görüşüyoruz" diye konuştu.

- Bakan Çelik'e "Siz kimsiniz" sorusu

Karaman Ermenek'te hayvancılık faaliyeti yürüten bir çiftçi, kırsal kalkınma desteklerinden yararlanma isteğini söyledi. Çelik de kendisine memnuniyetle yardımcı olacağını belirterek, çiftçinin telefon numarasını aldı, ilgili tarım il müdürlüğü vasıtasıyla kendisiyle irtibata geçileceğini ifade etti.

Konuşmasının sonunda Bakan Çelik'e "Siz kimsiniz" diye soran çiftçiye, "Tarım Bakanıyım" diye cevap verdi. Üretici de bu cevabın karşısında şaşkınlığını dile getirerek, "Gerçekten mi? Gerçek mi söylüyorsunuz? Tarım Bakanı ile görüştüğüme gerçekten inanamıyorum" ifadesini kullandı.

Mardin Kızıltepe'den arayan bir üretici de elektrik borçlarına ilişkin şikayetlerini iletti. Çelik de konuyu iyi bildiklerini ifade ederek, "Bu konuya köklü çözüm bulma gayreti içerisindeyiz, büyük ihtimalle de çözümü bulduk ama sizinki galiba eski borç değil mi? Onunla ilgili TEDAŞ ilgileniyor. Onlarla ilgili tekrar bir görüşüp daha uzun vadeli yapılandırma konusunda bir girişimimiz olacak inşallah. Eski borçlar destekleme içerisinde dahil edilemez" diye konuştu. 

Sakarya Geyve'den çiftçi Selami Çelik de kereviz üretimi için aradı. Konuya ilişkin üreticiyi bakanlığa davet eden Çelik, ilgili bölümlerle görüşerek kereviz üretimine ilişkin küçük üreticilerin korunması için sorunlarının çözüleceğini ifade etti. 

- "Uygulamaya devam edeceğiz"

Bakan Çelik, telefon görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

Bir soru üzerine daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hizmet verdiğini hatırlatan Çelik, bu görevinde, sosyal taraflarla bir araya gelme konusunda çaba sarf ettiklerini, çok farklı dezavantajlı gruplarla bir araya geldiklerini, sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını, işçi işveren kesimi, emekliler ile çok yoğun temaslarının olduğunu ifade etti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok daha yaygın, Türkiye'nin en ücra noktasına kadar örgütleri ve paydaşları olan, herkesin sofrasını birinci derecede ilgilendiren bir bakanlık olduğunu dile getiren Çelik, üreticinin durumunun birinci dereceden takibi ve sorunlarının Bakana aktarılmasını çalışma tarzı olarak faydalı gördüğünü söyledi. 

Söz konusu uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Çelik, belki telefon hattını 2'ye çıkarabileceklerini bildirdi. 

Çelik, yoğun bir telefon trafiği ile karşı karşıya kaldıklarını ancak çok farklı sorunları dinleme fırsatlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Güzel tarafı şu, 1 dönümlük yeri olup o araziyi nasıl değerlendireceğini soran Fatsalı çiftçimizden, on binlerce dönüm yere sahip olan Trakya'daki çiftçimize kadar her kesimin sorunlarını birinci ağızdan dinleme imkanınız oluyor. Bu bizim için de eğitici, vatandaşın da yetkililere ulaşması ve sorunlarının çözüme kavuşması açısından daha ümit var ve geleceğe daha sağlıklı bakma imkanı sağlıyor. Bu uygulamayı bugün itibarıyla başlattık ve devam edecek. Bu çalışmayı ben birçok toplantıdan, birçok etkinlikten da önemli görüyorum. Çünkü direkt olarak sorunu yaşayan vatandaş ile muhatap oluyorsunuz."

Çelik, "Satış fiyatları için TMO'dan bir müdahale söz konusu olabilir mi" sorusuna, "Özellikle çeltiği konu olarak aldık. Aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre bugün bir değerlendirme yapıp, bir ihtimal bugün bir açıklama yapabiliriz" yanıtını verdi.​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER