© Tarım Pusulası 2021

Çiftçilere Yüzde 70 Hibeli Dut Pekmezi Ekipmanları Dağıtıldı

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) finanse edilen ve toplam bütçesi 1 milyon 920 bin TL olan dut pekmezi malzeme ve ekipmanları düzenlenen törenle çiftçilere dağıtıldı.

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKAP tarafından desteklenen “Geleneksel Dut Pekmezi Üretim Projesi" kapsamında 36 çiftçiye yüzde 70 hibeli pres makinesi, pişirme kazanı, karıştırma kepçesi ve refraktometre kurum bahçesinde Vali Aydın Baruş'un katıldığı törenle çiftçilere teslim edildi.

“Dut yetiştiriciliği Gümüşhane'nin çok önemli bir kültür ve ekonomik mirası"

İl Genel Meclisi Başkanı Av. Eşref Balki, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Tahsin Uzun, oda başkanları ve üreticilerin katıldığı törende konuşan Vali Baruş, DOKAP'ın Gümüşhane'deki tarım faaliyetlere ve üreticilere destek veren çok önemli kurumlardan birisi olduğunu belirterek, “Katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin desteklenmesi konusunda ben geldiğimden beri üçüncü teslimatı gerçekleştiriyoruz. Dut yetiştiriciliği ve duttan elde edilen ürünler Gümüşhane'nin çok önemli bir kültür ve ekonomik mirası. Atalarımızın bu topraklarda başlatmış olduğu bu yetiştiricilik bugün önemli bir ekonomik değere de kaynaklık ediyor. Pestil ve köme sektörüne kaynaklık eden bir üretim alanı. Pekmez üretimini gerçekleştirirken bu üretimin sağlıklı koşullarda yapılması, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretimin gerçekleştirilmesi son derece önemli. İlimiz genelinde 16 binin üzerinde dut ağacımız var ve yıllık bin 120 ton dut meyvesi elde ediliyor. Dut yetiştiriciliğinin ilimizde daha çok yaygınlaştırılması lazım. Bunun için de İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün çalışmaları devam ediyor. Her yıl fidan dağıtımı yapıyoruz" dedi.

“Dut çok kıymetli bir meyve"

Çiftçilere ve üreticilere seslenen Vali Baruş, “Dut çok kıymetli bir meyve. Hiçbir hastalık bulaşmayan, ilaç kullanılmayan, doğal olarak yetiştirilebilen aynı zamanda da buradaki pestil ve köme üretimi sektörünün de ana kaynağı. Bu nedenle dut yetiştiriciliğine önem vermemiz lazım. Bu proje kapsamında 36 dut üreticimize pekmez kazanı, kepçesi, karıştırıcısı, süzgeci ve aynı zamanda yapmış olduğu pekmezin yoğunluğunu ölçebileceği aparat veriliyor. Proje kapsamında yüzde 70 DOKAP katkısı ve yüzde 30 çiftçi katkısı alıyoruz. Projenin toplam bütçesi 1 milyon 920 bin Türk Lirası" diye konuştu.

“Genç kitlenin damak tadına hitap edebilecek daha az tatlı ve daha aromalı türler üretmemiz gerekiyor"

Pestil ve köme sektörünün Gümüşhane'nin önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu ve il genelinde 44 üretici olduğunu kaydeden Vali Baruş, “Üreticilerimize bu tür destekleri verirsek burada üretilen pestil ve köme sektörü daha da gelişecek. Tanıtımı ve çeşitliliğine de önem vermemiz gerekiyor. Özellikle genç kitlenin damak tadına hitap edebilecek daha az tatlı ve daha aromalı türler üretmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu sektörün Gümüşhane için daha karlı, üreticimiz için daha tatmin edici bir hale gelmesini sağlarız" ifadelerini kullandı.

DOKA'nın anket sonuçları üreticilerle paylaşılacak

Vali Baruş, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının da (DOKA) pestil ve köme üretimiyle ilgili hem üretici hem de tüketici bazında ciddi bir araştırma yaptığını hatırlatarak, yapılan anket çalışmasıyla ilgili elde edilen önemli sonuçları sektör temsilcileriyle yapacakları toplantıda paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Etkinlikte daha sonra malzemeler üreticilere teslim edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER