Çiftçilere Uygulamalı Balya Silajı Yapımı Anlatıldı
Hayvancılık“Balya Silajı Yapımı ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması” Tarla Günü ve Eğitim Toplantısı Yapıldı
Yüreğir İlçesi Doğankent Mahallesi Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde, "Balya Silajı Yapımı ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında 2016 yılı Tarla Günü ve Çiftçi Eğitim toplantısı yapıldı. Toplantılara Gıda Tarım ve Hyavancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığından Bakanlık koordinatörleri Mühendis Nesimi ERARSLAN ile Ergül POLAT, Enstitü Müdürü Doç. Dr. Seyit IRMAK, Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü personelleri, Proje Koordinatörü Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sema YAMAN, Adana İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri ile konu sorumlusu personeller ve üreticiler katıldı.
Faaliyet kapsamında öncelikle DATAEM toplantı salonunda Enstitü Müdürü Doç. Dr. Seyit IRMAK, Enstitü ve bu güne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgilendirme yaparak yerli tohumculuğun milli ekonomimizdeki önemini vurguladı. Ayrıca Enstitü tarafından tescili yapılmış çeşitler ve yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda "Enstitülerinin Doğu Akdeniz ve Geçit Bölgesi’nde yer alan Adana, İçel, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman İllerinde tarımsal araştırma ihtiyaçlarını karşıladığını, endüstri bitkileri (pamuk, soya, ayçiçeği, susam, yer fıstığı vb.), tahıllar (ekmeklik ve makarnalık buğday, mısır vb.), yem bitkileri (yonca, korunga, fiğ, üçgül, çimler, buğdaygil yem bitkileri vb.), çayır mera ıslah ve yönetimi, yemeklik tane baklagiller (nohut vb.) alanlarında genetik kaynakların muhafazası, kaynak materyal geliştirme, ıslah, yetiştirme tekniği, hastalıklara dayanıklılık, kalite değerlendirme ve geliştirme, eğitim ve yayım hizmetlerini yürüttüğünü ayrıca, büyükbaş hayvancılıkta biyoteknoloji, ıslah ve yetiştirme araştırmaları, gen kaynaklarının muhafazası ve ıslah çalışmalarını yaptıklarını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hyavancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığını temsilen Mühendis Nesimi ERASLAN ise Bakanlıkça yenilik ve yayım faaliyetlerine çok önem verildiğini belirterek, Bakanlığımızın bu nevi projelere her türlü teknik ve maddi desteği verdiğini belirtti. Ardından illerimizden bu tür projelere daha da önem verilmesini istediklerini söyledi.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sema YAMAN ise balya silajı yapımı ve hayvan beslemede kullanılması ile ilgili katılımcıları ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Sema YAMAN, Balya Silajının diğer balyalara göre tekniğine uygun olarak yapıldığı takdirde özellikle protein yönünden üstünlükleri olduğunu, muhafazasının daha kolay olduğunu ve değişik boyutta silaj yapma imkanı bulunduğunu, her büyüklükteki işletme için kullanımının daha kolay ve pratik olduğunu ifade etti.
Hizmet içi eğitimin tamamlanmasından sonra demonstratif amaçlı hazırlanan yem bitkisi ekili alana gidilerek, "Balya Silajı" yapımı yerinde görüldü.
İlginizi Çekebilir