Çiftçilere Tiftik Keçisi ve Teke Dağıtıldı
HayvancılıkTiftik Keçisi Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi Kapsamında Çiftçilere Tiftik Keçisi ve Teke Dağıtıldı.
Keskin ilçesinde sayıları geçmiş yıllara göre azalan tiftik keçisi yetiştiriciliğini tekrar canlandırma ve saf ırklarını yetiştiricilere tanıtma amacıyla Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Kaynaklarından 90 baş keçi 6 baş da teke olmak üzere toplam 96 baş tiftik keçisi Konur ve Karafakılı köylerindeki yetiştiricilere dağıtıldı. Proje bütçesi yaklaşık 60 bin TL.’ dir.
Tİftik keçisi Dağıtımına Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, İl Müdür Yard. Gürsel Doğan, İlçe Müdür Serdal Avcı, SYDV temsilcisi Ahmet Ürün ve teknik elemanlar katıldılar.
İl Müdürü Recep Kırbaş; Kırıkkale'de 2014 yılında yaklaşık 22 bin keçi mevcudu olup bunun sadece 630 başı tiftik keçisi olduğunu söyleyerek Kırıkkale'de 2015 yılında Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifine ortak olan 4 yetiştiricinin üretmiş olduğu 725 kg tiftik için 14 bin beş yüz TL destek ödemesi yapıldığını belirtmiştir. Ayrıca projenin gerçekleşmesini sağlayan Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan ve emeği geçenlere teşekkür etmiştir.
Türkiye’de son yıllarda tiftik fiyatlarının çok düşük oluşu Ankara keçisi yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkilemiş ve Ankara keçisi sayısı hızla azalmıştır. Ülkemizin tiftik keçisi varlığına baktığımızda 2000 yılında 373 bin olan tiftik keçisi varlığımız TUİK verilerine göre 2009 yılında 147 bin başa inmiş bugün ise bakanlığımızca alınan tedbirlerle tekrar yükselişe geçerek tiftik keçisi varlığımız 2014 yılında 176 bin başa ulaşmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tiftik keçisi üretimine 22 TL/baş, tiftik üretimine ise 20 TL/kg destek verilmektedir.
Tiftik keçisinden yılda 2-3 kg. tiftik almak mümkündür. Bu keçi ırkı, insanoğlunun tanıdığı yaşayan en eski genlerden biridir. Orijininin dindar keşişlerin yaşadığı Tibet dağları olduğu söylenir. Ankara keçisinin yüzyıllarca önce Türk'ler tarafından Ankara ve civarına getirildiği, bu bölgenin kurak iklim ve toprağı ile iyi bir şekilde bağdaşarak bu günkü yapı ve tiftik özelliklerini burada kazandıkları bilinmektedir. 19. yüzyılın ortalarına kadar Ankara keçisi sadece ülkemizde yetiştirilmekte ve ülkemiz dünyada tiftik ipliği ve tiftik kumaşı (sof kumaşı) üretim ve ihracatı bakımından rakipsiz bir halde bulunuyorken bugün Türkiye'den başka Amerika, Güney Afrika, ve Arjantin, Avustralya ve Yeni Zelanda da yetiştirilmektedir.
Tiftiğin seçkin özellikleri, kendisini, yüzyıllardır hem kumaş, hem de ev mefruşatı için yüksek oranda arzu edilen elyaf haline getirmiş bulunmaktadır. Tiftik, her mevsimde kullanılabilen moda elyafı olup, soğuk hava için fevkalade ısıtıcı dokuması ve havalı, hafif yapısı, vücudun ılık günler için hava almasını sağlamaktadır. Tiftik, dekorasyon kumaşı olarak, aleve dayanıklılığı ve yüksek emiciliği ile çok değerlidir. Senfoni salonları, tiyatrolar, otel lobileri, ofis gibi kamuya açık yerler ve evler için idealdir.
İlginizi Çekebilir