Çiftçilere “Kışlık Sebze Projesi” Kapsamında Kıvırcık Marul Fidesi Dağıtıldı
DesteklemelerYalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kışlık Sebze Projesi kapsamında 46 çiftçiye 80 dekar alanda dikilmek üzere 559 bin 500 adet Kıvırcık Marul fidesi dağıtıldı.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kışlık Sebze Projesi kapsamında 46 çiftçiye 80 dekar alanda dikilmek üzere 559 bin 500 adet Kıvırcık Marul fidesi dağıtıldı.
İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fide dağıtım programına Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, İl Müdürü Suat Parıldar, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti ve STK Temsilcileri, Şube Müdürleri, Çınarcık ve Çiftlikköy İlçe Müdürleri, Teknik personeller ile çiftçiler katıldı.
Proje yararlanıcısı çiftçi Recep Dönmez’ in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada; “Bakanlığımızca “Kent Tarımı” yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere, büyük kentlerin kışlık sebze ihtiyacını, yakın üretim havzalarından karşılamak için projeler uygulamaya konmuştur. İlimizin, sahip olduğu Örtü altı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir.
2021 yılında Örtü altında Sebze Üretimini Geliştirme Projesi ile 55 çiftçimize 160 da alanda uygulanmak üzere 60 bin adet biber fidesi, 36 çiftçimize 105 kg fasulye tohumu dağıtmıştık.
2022 yılında İlimizde 1.285.000 TL Bakanlığımız ve Özel İdare katkısı kullanılarak; 186 çiftçimize 250 dekar alanda 2.295.000 adet sebze fidesi ve 110 kg fasulye tohumu temini yapılarak destek sağlanmıştır.
2023 yılında da üretim kapasitesini artırmaya yönelik projeleri uygulamaya devam ettik. 2023 yılı ilkbahar dönemi Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi’nin destekleri ile 1.628.900 TL bütçe 110 çiftçimize yaklaşık 600 da alanda uygulanmak üzere 690.000 adet hıyar (salatalık), biber fidesi ve 249 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır.
2023 yılı sonbahar döneminde %60 Bakanlığımız %40 Çiftçi Katkısı olmak üzere 1.845.876 TL bütçe ile uyguladığımız Kışlık sebze projesi kapsamında; toplamda 275 da alanda uygulanmak üzere 2.425.000 adet Marul (Kıvırcık), Pazı ve Kara Lahana Fidelerini çiftçilerimize dağıtıyoruz.
Kışlık sebze projemizin ilk etabı için 32 çiftçimize 40 da alanda uygulanmak üzere 477 bin adet Kara Lahana fidesini 15 Eylül tarihinde dağıttık.
Aynı proje kapsamında Kazımiye köyünde 21 Eylül 2023 tarihinde Sayın Valimizin katkı ve katılımları ile 52 çiftçimize 55 da alanda uygulanmak üzere 231.600 adet pazı fidesi ile 259.000 adet Kıvırcık (Marul) fidesinin dağıtımını gerçekleştirdik.
Bugün burada Kışlık Sebze Projemizin son etabının dağıtımını gerçekleştirmek için toplandık. Söz konusu projemiz ile 559.500 adet 46 çiftçimize 80 dekar alanda üretim yapmak üzere kıvırcık fidesi dağıtımını gerçekleştireceğiz.
2023 yılı ilkbahar ve sonbahar sebze projeleri ile 140 çiftçimize 965 dekar alanda üretilmek üzere toplam 3.115.000 adet sebze fidesi dağıtmış olduk. Projemizin toplam bütçesi ise 3.474.776 TL’dir.
2023 yılında İlimizde Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kategorilerinde uygulanmak üzere 30,4 Milyon TL’lik kısmı hibe, geri kalan kısmı ise üretici katkısı olmak üzere toplam 40,5 Milyon TL değerinde 30 proje hazırlanmıştır.
Ekim ayı itibarıyla bu projelerin 20’si onaylanmış olup üreticilerimize 19,6 Milyon TL’lik hibe desteği verilerek yaklaşık 4,5 Milyon TL’lik de çiftçi katkısı sağlanacaktır. Bu projeler kapsamında 2.300 üreticimize 26.430 Dekar alan için fide, fidan ve tohum gibi üretim materyalleri sağlanması, üretim tesisi kurulumu, organik ve iyi tarım sertifikasyon hizmetleri alımı yapılması planlanmaktadır.
Üretim Yüzyılı başlığında Nisan ayı başından itibaren yeni üretim planlaması ve ÇKS yönetmeliğinde yapılan düzenleme çalışmaları ile çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum.
Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Tarlada izleri olan ve bugün burada bulunmamıza vesile olan değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimize, projelerimizin hayata geçmesinde gerek Bakanlığımız gerekse Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden Milletvekillerimize, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Özel İdare Meclis Başkanımız ve Meclis Üyelerine, Genel Sekreterimiz, yardımcıları ve proje ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyor, saygılar sunuyorum. Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılının üretim yüzyılı olması için çiftçilerimiz ile birlikte bir karış boş tarım arazisi bırakmayıncaya kadar yüksek katma değerli üretime devam edeceğiz” dedi.
Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı’da yaptığı konuşmada Yalova’da çiftçi sayısının diğer illere oranla az olduğunu ifade ederek çiftçilerin kıymetini çok iyi bildiklerini ve üreten çiftçileri büyük bir mutlulukla desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından proje yararlanıcısı çiftçilere fideleri dağıtıldı.
İlginizi Çekebilir