© Tarım Pusulası 2021

Çiftçilere Aronya Ve Kivi Fidanı Dağıtıldı

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi destekli “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi” kapsamında meyve bahçeleri tesis edilmek üzere çiftçilere törenle Aronya ve Kivi fidanı dağıtıldı.

İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan törene İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Müdürü Suat Parıldar, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgiç, İl Müdür Yardımcıları İrfan Sakinci, Selçuk Yaman, Şube Müdürleri ve çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Suat Parıldar törende yaptığı konuşmada “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan “Yalova İlinde Yeni Alanlarda Kivi Demonstrasyon Projesi” kapsamında 2019 yılında 35 dekar için 56.000 TL ödenek talebimiz İl Özel İdaremiz tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamda ilkbahar dönemi başvuruları alınıp değerlendirilerek 4 çiftçimizin 14.5 dekar alanda 1160 adet Hayward çeşidi kivi fidanı dikilmesi uygun görülmüştür.

Sonbahar döneminde de 21 dekar alanda 1.680 adet kivi fidanı dikilerek, kivi bahçeleri tesis edilecek ve İlimizde kivi yaygın olmayan bölgelerinde yaygınlaştırma çalışmalarımız devam edecektir. Sonbahar dönemi çalışmaları tamamlandığında toplam 35,5 da alanda kivi projesi desteği sağlanmış olacaktır.

Ülkemizde 2018 yılında 29.901 dekar alandan 61.920 ton kivi üretilmiştir. İlimiz 25.009 ton ile ülkemiz kivi üretiminin büyük çoğunluğunu karşılamaktadır. İlimizde 5.737 dekar kivi alanı olup, kivi yetiştiriciliğini yeni alanlarda yaygınlaştırarak çiftçimizin kalkınmasına ve milli ekonomiye katkı sağlanacaktır.

Yine Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi projesi kapsamında İl Özel İdaremiz Desteği ile 2019 yılında 7 çiftçimizin 15 dekar alanda 2.550 adet aronya fidanı dikilmesi uygun görülmüştür.

Aronya meyvesi hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanılmakta olup taze ve kuru meyve olarak da değerlendirilmektedir. Aronya meyvesi potansiyel sağlık yararları araştırılmış çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içermektedir.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 2012 yılında başladığı araştırmalar sonucunda 2 Aronya çeşidinin üreticilere tanıtılması ve yetiştiriciliğini yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2017-2018 yıllarında Bakanlığımızın Kadın Çiftçiler yeniliklerle buluşuyor Programı ve İl Özel İdaresi meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 13 çiftçiye 26 da. alanda aronya bahçeleri kurulmuştur. 2019 yılında da 7 çiftçiye 15 da alanda Aronya dikimi yaptırılarak toplam Aronya alanımızın 41 da. olması planlamıştır.

Bugün burada dağıtımını yaptığımız Kivi ve Aronya Fidanlarımızın İlimiz Meyveciliğini Geliştirmesi açısından önemli yararlar sağlayacağına inanıyor, tüm çiftçilerimizin bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum” dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Kivi ve Aronya Fidanları Proje kapsamında çiftçilere teslim edildi. Fidanlarını terslim alan çiftçiler İl Müdürlüğümüze ve İl Özel İdare Müdürlüğüne desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade ettiler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER