Çiftçilere Alternatif Ürünler Tanıtıldı
TarımGölhisar İlçesi Yamadı Köyünde Tarla Günü düzenlendi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının(EYYDB) destekleriyle, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta’da yürütülen "Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi" çerçevesinde Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile müşterek yürütülen çiftçi şartlarında kurulan demonstrasyonun tarla günü, Burdur İli Gölhisar İlçesi Yamadı köyünde yapıldı.
Tarla Gününe İl ve İlçe GTHB Müdürlüğü teknik elemanları, Gölhisar Ziraat Odası Başkanlığına bağlı 80'ne yakın çiftçi grubu katıldı.
Tanıtımının gerçekleştirildiği tarla gününün açılış konuşmalarında sırasıyla Enstitü Araştırma Yayım Proje Koordinatörü Ertuğrul TAŞTEKİN; söz konusu demonstrasyonun 22 Nisan 2015 tarihinde 5 dekarlık alanda kurulduğunu belirterek, hayvancılıkta en önemli sorunu teşkil eden kaliteli yem açığının kapatılmasında silajlık mısırın yüksek protein içeriğine sahip baklagil ve yağ bitkisi olan soya ile yetiştirilmesinin önemine değinerek proje ile ilgili bilgi verdi. Gölhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yusuf KAVÇAKAR; yöredeki hayvancılık ve silajlık mısır tarımı hakkında istatistiki bilgiler de vererek bu tür yeniliklerin yöre çiftçilerine büyük yararı olacağını belirtti. Demonstrasyon sahibi çiftçi Halil GENÇER; 120 baş kapasite ile süt inekçiliği yaptığını, her sene ortalama 150 dekar silajlık mısır ektiğini ve yapmış oldukları çalışmanın çok faydalı olacağına inandığını, bunu diğer çiftçilere de anlatacağını söyledi. Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet KURAY yaptığı konuşmasında; “Hayvancılık ülkemizde yükselen bir sektör. Hayvan sayısındaki artış beraberinde yem bitkileri üretimi artışını da getirecek. Hayvancılıkta en önemli girdiyi oluşturan yemin maliyetini azaltmak için çiftçilerimiz yeniliklere açık olmak zorunda. Biz yaptığımız demonstrasyon çalışmalarıyla bu yenilikleri çiftçilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Ben bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Mehmet PAMUKÇU mısır ve soyanın birlikte ekiminin silajlık yem kalitesine olan ilişkisi hakkında demonstrasyon alanında katılımcılara bilgi verdi. Bu esnada çiftçilerin yoğun olarak sorular yönelttiği, soru, cevap ve görüş şeklinde faydalı diyalogların olması dikkat çekti.
Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ; projenin 3 yıllık bir proje olduğu ve İlimizin diğer yerlerinde de demonstrasyonlar kurmaya devam edeceklerini belirterek, bu yöntemde dörtlü pnömatik mibzerle 3 sıra mısır 1 sıra soya olacak şekilde ekim yapıldığını, sıra arasının 70 cm, sıra üzerleri ise mısırda 18 cm., soyada 5-8 cm. olduğunu ifade etti. Bunun için plakaları değişebilen mibzerlerin olması gerektiğini, mısır ve soya konulacak haznelerin ekim plakalarının ayarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir