Çiftçilerden, Tarım Bakanlığı Önünde Protesto
TarımŞanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden gelen bir grup çiftçi, 2014 yılından beri elektrik olmadığı için ekinlerinin tarlada kuruduğunu belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde saatlerce yetkililerden çözüm bekledi.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden gelen yaklaşık 200 çiftçi, tarlalarındaki mahsulleri elektrik yardımıyla kuyulardan çektikleri sularla suladıklarını, 2014 yılından beri ilçelerine faturalarını ödedikleri halde elektrik verilmediğini, bu yüzden de mahsullerinin tarlada kuruduğunu belirterek isyan etti. Bakanlık tarafından kendilerine bu sorunun çözüleceği yönünde söz verildiğini ancak sıkıntının hala devam ettiğini ifade eden çiftçiler, kuyudaki suyu çekmek için jeneratör kullandıklarını, bununda kendilerine büyük bir maliyet oluşturduğundan yakındı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde saatlerce sorunlarını dile getirmek için bekleyen çiftçiler, öğle vakti geldiğinde karınlarını simit ve meyve suyuyla doyurdu.
"Yüzde 70-80'e varan verimlilik kaybı oluyor"
Yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren köylüler, "Yer altı sulamaları yapıyoruz. 130 metre, 80-90 metre yerin altındaki suyu elektrik vasıtası ile tarlaya gönderiyoruz. Elektrik olmadığı zaman ürünlerimiz çok hasar görüyor. Hatta yüzde 70-80'ne varan verimlilik kaybı oluyor. Tarım ülkesiyiz diyorlar, tarım ürünlerini enerjiyle suladığımız zaman enerji çok pahalı, mazot çok pahalı, gübre çok pahalı. Kalkın tarım yapın diyorlar. Jeneratör kullandığımız zaman günlük 800 litre mazot harcıyor. Yüzü astarını geçiyor. Altından çıkılmıyor. Barajdan sulama yapanlar 27 lira ödüyor biz ise 200 lira ödüyoruz" şeklinde dert yandı.
"Ekin ektik, ekinlerimiz öldü"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in kendilerine 2 kere sorunun çözüleceği yönünde söz verdiğini iddia eden köylüler, "Bakan sözünü tutmadı. Her dekar için 200 lira peşin para veriyoruz, yine elektriğimiz yok. Ekin ektik, ekinlerimiz öldü. Yağmur yağmadı hiç bu sene. Bedava istemiyoruz paramızla elektrik istiyoruz" diyerek sorunları çözülene kadar bakanlık önünde bekleyeceklerini belirtti.
Başka bir köylü ise şunları kaydetti:
"Geçen sene Bakan bize bir söz verdi, dedi ki; "24 saatte elektrik 3 saat kesilecek." 9 saat kesildi. Bizim 200 dönüm tarlamız var, dekar başı 200 kilo pamuk verdi. 700 kilo gelmesi gerekirken 200 kilo geldi. Söz verdi, zararımızı karşılamadı".
"Artık ödeyecek gücümüz kalmadı, tükendik"
Aldıkları her şeyi borçlanarak aldıklarını belirten başka bir köylü ise "Geçen sene ne pamuk kaldırdık, ne bu sene buğday kaldıracağız. Ne yapacağımızı şaşırdık. Gübreyi borç alıyoruz, tohumu borç alıyoruz. Artık ödeyecek gücümüz kalmadı, tükendik" şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir