© Tarım Pusulası 2021

Çiftçiler tek tapu sahibi olacak

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sarıkoca: -"Arazi toplulaştırma projesiyle arazilerin yol başta olmak üzere bütün altyapısını hazır hale getireceğiz. Sulama yatırımlarını da düşünerek birden fazla tapuyu tek tapu haline getirdikten sonra çiftçimize teslim edeceğiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, arazi toplulaştırma projesiyle tarım arazilerinin yol başta olmak üzere bütün altyapısını hazır hale getireceklerini söyledi.

Sarıkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da arazi toplulaştırma projesindeki oranın şu anda yüzde 2 olduğunu belirtti.

Karaidemir Havzası'nda, altyapısını hazırlayarak bakanlığa sundukları 576 bin dekar arazi bulunduğunu ifade eden Sarıkoca, şöyle konuştu:

"Arazi toplulaştırılması projesi kapsamında, birkaç ay içinde 576 bin dekar alanın ihaleye çıkarılması planlanıyor. Böylelikle Tekirdağ'da tarım arazilerinin yüzde 17'si toplulaştırılmış olacak. Arazi toplulaştırma projesiyle arazilerin yol başta olmak üzere bütün altyapısını hazır hale getireceğiz. Sulama yatırımlarını da düşünerek birden fazla tapuyu tek bir tapu haline getirdikten sonra çiftçimize teslim edeceğiz. Dağınık arazilerin tek bir parsel haline dönüştürülmesi mümkün olmayan yerlerde ise iki parsel haline getirilerek arazi sahibi çiftçimize teslim edilecek."

Sarıkoca, aynı zamanda toplulaştırılan arazilerin tamamında sulu tarım yapma imkanı olacağını, vatandaşın tarlasının başına kadar gelecek kapalı devre sulamayla ikinci bir ürün elde etme imkanı bulacağını vurguladı.

- "Çiftçiye hiç bir maliyeti olmayacak"

Sarıkoca, arazi toplulaştırma projesinin çiftçiye hiçbir maliyetinin olmayacağını vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının projeyi çiftçiye hibe olarak yapacağını ve hiçbir maliyeti üreticiye yansıtmayacağını aktaran Sarıkoca, şöyle devam etti:

"Bu proje 576 bin dekar araziyle sınırlı kalmayacak. Bu arazilerde toplulaştırma çalışmaları sürerken bize verilecek yeni alanlarda altyapı çalışmalarını başlatacağız. Bakanlığımızın bize verdiği bilgiye göre, 4-5 yıl içinde Tekirdağ arazilerinin önemli bir kısmı yani yaklaşık yüzde 80'inin sulama ile toplulaştırılması planlanıyor. Proje tamamlandıktan sonra arazilerin işlenmesinde ciddi ekonomik kazanç elde edilecek. Vatandaşa tek tapu verilecek ve dolayısıyla arazi parçalanmayacak."

- Aile çiftçiliği projesi

Sarıkoca, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2014 yılında aile çiftçiliğinin ön plana çıkartılması kararı aldığını belirterek, projedeki temel amacın çiftçi bir ailedeki tüm bireyleri işin içine dahil ederek iş gücünün azaltılması olduğunu söyledi.

Aile çiftçiliği ile maliyetlerin de azalacağını, dolayısıyla çiftçi bir ailenin kazancının da artacağını vurgulayan Sarıkoca, şunları kaydetti:

"Bölgede hayvancılık önemli bir potansiyele sahip. Günlük bin ton süt üretimi ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir üretim gerçekleşiyor. Bölgedeki hayvancılığın geliştirilmesi içinde desteklerimiz devam edecek. Eskiyen ahırlarını günümüz koşullarına uygun olarak yenilemek isteyenlere yüzde 50 oranında destek veriyoruz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER