Çiftçiler Sendikasından Tarım Sektöründe Yaşanan Sorunlara Çözüm Önerileri
TarımÇiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) ekim döneminde dışa bağımlı olan petrol ve kimyasal gübre vb. girdi fiyatlarında büyük artışlar yaşandığını belirterek çiftçilerin ilk defa kimyasal gübre ekim yaptığını açıkladı.
Üretimde rekolte düşüklüğü nedeni ile buğdayda yaşanan ithalat politikasının diğer tüm tarımsal ürünlerde de gıda krizi ve gıda enflasyonu oluşturacağından vatandaşlarımızın gıda güvenliği ve gıda egemenliği tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek tarım sektörüne yönelik çözüm önerilerini paylaştı.
Çiftçiler Sendikasından yapılan açıklamada;
Biz çiftçiler olarak üretime devam etmek, halkımızı beslemek istiyoruz. Bunun için;
Çiftçileri girdilerde şirketlere bağımlı kılan endüstriyel tarımsal üretim sisteminden vazgeçilmeli; yerel, atalık tohumlarla ve geleneksel yöntemlerle üretim yapan üreticiler desteklenmeli, kamu tarafından taban fiyat uygulanmalı ve destekleme alımları yapılmalıdır.
İthalat yapılarak şirketler desteklenmektedir. Halkın gıda ihtiyacını karşılamak için yapılması gereken şirketlere verilen desteğin kesilerek küçük aile tarımı yapan çiftçilerin üretmesini sağlamak olmalıdır.
Sertifikalı şirket tohumlarına destek verilmesi yerine, kuraklığa dayanıklı ve değişen iklim koşullarına çok daha kolay uyum sağlayabilen atalık, yerel tohumların ekimi teşvik edilmeli, desteklenmelidir.
Çiftçilerin sendikalaşmasının önündeki her türlü antidemokratik engeller kaldırılmalıdır.
Türkiye, BM Kurulunda kabul edilen kısa adı “Köylü Hakları Deklarasyonu” olan "Köylüler ve Kırsal Alanda Çalışan Diğer Kişilerin Hakları Bildirgesi’ni amasız, fakatsız kabul etmeli ve uygulamalıdır.
Üreticilerin söz ve karar sahibi olduğu demokratik bir tarım programı oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
Önerilerinde bulunarak tarım sektörünün sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
İlginizi Çekebilir