© Tarım Pusulası 2021

Çiftçiler, Milletimizin Gözbebeğidir

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ DOLAYISIYLA YAZILI BİR AÇIKLAMA YAPAN ELBİSTAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET ALİ BULUT, TARIMIN ÜLKEMİZ AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZ OLDUĞUNU BELİRTEREK; “EKMEĞİMİZDE VE SOFRAMIZDA ALIN TERİ VE GÖZ NURU OLAN ÇİFTÇİLERİMİZ AZİZ MİLLETİMİZİN GÖZBEBEĞİDİRLER” DİYE KONUŞTU.

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarımın ülkemiz açısından vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Ekmeğimizde ve soframızda alın teri ve göz nuru olan çiftçilerimiz aziz milletimizin gözbebeğidirler” diye konuştu.
Başkan Bulut, tarım sektörünün bu önemine rağmen kanunen tanınan devlet desteğini alamadığını savunarak, “Devletimiz kendi çıkardığı kanuna uymuyor. Ne yapalım devleti kime şikayet edelim” serzenişinde bulundu.
Elbistan Ziraat Odası olarak, çiftçinin alın terine ve emeğine her zaman değer verdiklerini kaydeden Başkan Bulut, “Tarım, ekonomik ve sosyal nitelikleri nedeniyle ülkemiz için vazgeçilmez bir sektördür. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa olmazların başında gelen bu sektör, bugün sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri ve tüm dünyayı etkisi altına alan mali kriz de göz önünde bulundurulduğunda çiftçinin emeğine, kutsal alın terine ne kadar muhtaç olduğumuz apaçık ortadadır. Gıda sektörünün önemi özellikle dünyadaki açlık ve dengesiz beslenme sorunlarının çözümü noktasında her geçen gün artmakta bu da çiftçileri ve yaptıkları işi çok daha önemli kılmaktadır. Tarım sektörünün en önemli temsilcisi olan Odamız, bunun bilinci ile üzerine düşenin en iyisini yapma gayreti içerisindedir” dedi.
Çiftçilerin dünyanın en kutsal işlerinden birini yaptığını belirten Başkan Bulut, “Çiftçilerimiz; yağmurdan, çamurdan, sıcaktan, soğuktan, mazot ve gübre gibi girdilerin pahalılığından, desteklerin azlığından yakınmadan; toprakla ve suyla gökyüzüyle irtibatını kesmeden dünyanın en kutsal işini yaparak toprağı işleyen, ekmeğimizde, soframıza gelen tüm gıda maddelerinde alın teri ve göz nuru olan çiftçilerimiz aziz milletimizin gözbebeğidirler. Çalışkanlıkları, fedakarlıkları ve kanaatkarlıklarıyla bu milletin yalnız sofrasını değil, ruh iklimini de zenginleştiren, yumuşatan, bilgeleştiren; yağmura “rahmet”, ekmeğe “nimet” demeyi en iyi bilenlerimiz olan çiftçilerimiz en yüksek takdire ve saygıya şayandırlar.
14 Mayıs Çiftçiler Günü münasebetiyle çiftçiliğin, tarımın ve hayvancılığın yalnız ülkemiz için değil bütün dünya için çok hayati faaliyetler olduğunun ve önemlerinin önümüzdeki dönemde giderek daha da artacağının farkında olarak ülkemizde de tarımın öneminin kavranmasının, daha modern tarım teknikleriyle, daha bilinçli ve bilimsel tarımın yapıldığını görmenin arzusu içindeyiz. Çiftçilere ne kadar saygı gösterilse azdır ve onlar yılın her günü hatırlanması, yaptıkları işe saygı duyulması gereken insanlardır. Bir çiftçi olarak başkanlığını yaptığım Odamız, çiftçilerimizin emeği ve alın terine her zaman değer vermiştir. Bunun yanında çiftçilerin, sadece 14 Mayıs’larda değil her zaman kıymetini bilen bir kurum olmuştur” şeklinde konuştu.
Açıklamasının devamında çiftçiye verilen destekleme rakamlarının azlığına işaret eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Tarım Kanunu’nun milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesini öngördüğünü ancak bunun uygulanmadığına işaret etti.
‘Devletimiz, kendi çıkardığı kanuna uymuyor’ diyen Başkan Bulut, açıklamasını, “Devletimiz köylünün, çiftçinin kullanmış olduğu mazottan 9 milyar vergi alıyor. Çiftçiye verdiği mazot desteği 550 milyon TL. Bunun adı destek olamaz olsa olsa sadaka olur. Tarım Kanunu’nun 21. maddesi milli gelirin yüzde 1’inin tarıma destek verilmesini ön görür. Çiftçiye kanun gereği yılda 17 milyar TL destek verilmesi gerekir. Oysa devletimiz kendi çıkardığı kanuna uymuyor. Ne yapalım devleti kime şikayet edelim. Biz tarımcılar devletimizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne mi şikayet edelim? Biz çiftçiler ve köylüler devletimizi küçük düşürecek hiçbir girişimde bulunmamaya özen göstereceğiz. Beklentilerimiz yine devletimizden olacak. Biz çiftçiler olarak 77 milyon kendi insanımızın 37 milyon turistin, 2 milyon Suriyelinin gıda ihtiyacını üretip temin etmeye devam edeceğiz.
Devletimizin kanunda öngörülen desteğimizi verdiği zaman çiftçiler olarak tarım ürünlerinde 18 milyar dolar değil 50 milyar dolar ihracat yapmak hedefimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, tarımsal üretimin her kademesinde emeği, alın teri ve göz nuru olan, ülkemizin, kalkınmasında önemli katkıları bulunan tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, sağlıklı, mutlu, bereketli nice yıllara dileklerimle, sevgi ve saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER