Çiftçi tefecinin eline düştü
TarımMazot ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçi, tefecilerin eline düştü. Kuraklık ve don nedeniyle çiftçi ürün satamadı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “1,5-2 milyon çiftçi haciz ve borç kıskacı altında” dedi.
Don ve kuraklık yüzünden ürün hasat edemeyen ve girdi maliyetlerinden dolayı borç batağına giren birçok çiftçi traktör ve arazisini satmak zorunda kaldı.
Mazot ve kredi borcunu ödeyemeyen birçok çiftçi tefecinin kucağına itildi. Ziraat odalarına yapılan şikayetlerde patlama yaşanıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Türkiye’deki 1,5-2 milyon çiftçi haciz ve borç kıskacı altında” dedi.
TEFECİ SAYISI ARTIYOR
Türkiye’de ekonomideki çarkların yavaşlaması tefeci sayısını patlatırken, tefecinin ağına düşen üreticiyi de katladı. POS tefecilerindeki artışın bir benzeri de elden para veren tefecilerde yaşanıyor. Kuraklık, don ve sel yüzünden sebze meyve, tahıl üretimi yarı yarıya düşen çiftçiler, bankalara olan borçlarını döndürebilmek için tefecilere yüzde 10 komisyon ödüyor.
DESTEKLER KDV VE ÖTV İLE GERİ ALINIYOR
Güngör, çiftçinin mazot, elektrik, tohum, gübre, ilaç gibi ürünlerin maliyeti altında inim inim inlediğini söyledi.
Üreticilerin, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’ndan kredi çektiğini ifade eden Güngör, “Kredi borçlarını, harçlarını kapatmak için tefeciden komisyoncudan aldıkları paraları kullanıyorlar. Tarlalarını ipotek ediyorlar. Tarım Bakanlığı’nın verdiği krediler KDV ve ÖTV ile geri alınıyor" dedi.
2 MİLYON ÇİFTÇİ BORÇLU
“Denize düşen yılana sarılır. Üretici borç kıskacı altında olduğu için tefeci, komisyoncular para vererek tarlasını, traktörünü ipotek ediyor. 3 milyon çiftçiden 1,5-2 milyonu borç ve haciz kıskacı altında” diyen Özden Güngör, kendisinin de Adana’da 300 dönüm arazisini tefeci ve komisyonculara olan borcunu ödemek için satmak zorunda kaldığını belirtti.
MEYVE FİYATLARI ARTAR
Çiftçinin tefeci kıskacına düşmesinin vatandaşa da yansıdığını dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başbakanı İbrahim Yetkin, “Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 16 değer kaybetmesi tohumu, gübreyi yurtdışından ithal eden çiftçinin maliyetlerini artıracak. Bu da vatandaşın yediği sebze ve meyvenin, gıdanın fiyatlarına zam olarak yansıyacak” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir