'Çiftçi Tarla Okulu' Nisan'da Başlıyor
Tarım4500 Suriyeli ve kırılgan yerel halk ile 1500 çiftçi/üretici kursiyerlerin buluşmasıyla gerçekleşecek projede sürdürülebilir iş imkanlarının oluşturulmasının yanı sıra tarım sektöründe verimlilik ve ürün kalitesinde artış sağlanması hedeflenmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında yürütülecek olan ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan “Tarım Yoluyla Suriyeli ve Türk Toplulukların Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu ve İstihdam Yaratılması - Birlikte Çalışıyor, Birlikte Yaşıyoruz” projesi Nisan 2019’da başlıyor. Proje farklı nitelikte mesleki eğitimler, istihdam masaları ve hibe programları ile tarım ve gıda sektöründe iş imkanlarına erişimi arttırmayı ve daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Ana uygulayıcı ortak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) gibi ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde Adana, Gaziantep, İzmir, Kilis, Mardin, Mersin, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş ve Konya illerinde yürütülecek olan projenin yaklaşık 30 ayda tamamlanması ön görülüyor.
Farklı bileşenleri içinde barındıran proje, öncelikli olarak 6200 Suriyeli ve kırılgan yerel halkın tarım ve gıda sektöründe istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve kendi ayakları üzerinde durabilme potansiyellerini arttırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda 3000 Suriyeli ve kırılgan yerel halkın bitkisel üretim, hayvancılık ve tarım-gıda sektörlerinde mesleki becerilerini geliştirmek için sertifikalı mesleki eğitimler düzenlenecektir. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin istihdam edilmelerini sağlamak için, ayrıca 1500 çiftçi/üretici, FAO’nun “Çiftçi Tarla Okulu” kapsamında iklim dostu ve verimli yeni tarım teknolojileri konusunda eğitimler alacaktır. 3000 kursiyerden ayrı olarak 1500 Suriyeli ve kırılgan yerel halk bu çiftçilerin yanında İş Karşılığı Ücret (Cash-for-Work) modeline dayalı olarak çalışacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, her ilde kurulacak tarım istihdam masaları ile tarımsal mesleki eğitimleri tamamlayan kursiyerlere “Çiftçi Tarla Okulu” eğitimlerine katılan çiftçi/üreticilerden 250 kişiye düşük bütçeli (5000 Avro) ve 50 kişiye de görece daha büyük bütçeli (25 000 Avro) olmak üzere girişimcilik hibeleri verilecektir.
Tüm bu eğitimler sonucunda Türkiye’de tarım sektöründe daha kalifiye işçi ile nitelikli çiftçinin buluşması gerçekleştirilecek olup verimlilikte ve ürün kalitesinde artış sağlanması hedeflenmektedir.
İlginizi Çekebilir