CHP’li Gürer: Mazot ve Gübre Zamları Çiftçiyi Zorluyor
SiyasetCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın çiftçiyi üretimden koparma noktasına getirdiğini belirterek tarımsal girdi maliyetlerinin hızla yükseldiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada artan akaryakıt ve gübre fiyatlarının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilen 2018 yılıyla güncel akaryakıt fiyatlarını karşılaştırarak mazot fiyatındaki artışın çiftçinin maliyetlerini önemli ölçüde yükselttiğini ifade etti. Gürer, 2018 yılında mazotun litre fiyatının 5 lira 25 kuruş olduğunu hatırlatarak, yılbaşından bu yana yapılan zamlarla birlikte litre fiyatının 61 liraya kadar çıktığını söyledi.
Artan akaryakıt fiyatlarının doğrudan üretim maliyetlerine yansıdığını belirten Gürer, çiftçinin traktörüne yakıt doldurmakta zorlandığını ve bu durumun üretim planlamasını etkilediğini dile getirdi.
Girdi maliyetlerindeki yükselişin yalnızca akaryakıtla sınırlı olmadığını ifade eden Gürer, gübre fiyatlarının da ciddi şekilde arttığını belirtti. Gürer’in verdiği bilgilere göre DAP gübrenin tonu 37 bin 500 liraya, amonyum sülfat 15 bin 750 liraya, 20-20 kompoze gübre 24 bin 500 liraya, 15-15 gübre 24 bin 500 liraya ve üre gübrenin tonu 28 bin liraya kadar yükseldi.
Çiftçinin hem girdi temininde hem de finansmana erişimde zorlandığını belirten Gürer, artan maliyetlerin üretim kararlarını doğrudan etkilediğini söyledi.
Çiftçi üretim planlamasında zorlanıyor
Gürer, mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın tarımsal üretim maliyetlerini yükselttiğini ve bunun gıda fiyatlarına da yansıyabileceğini ifade etti. Çiftçinin mevcut koşullarda üretim yapmakta zorlandığını belirten Gürer, tarım politikalarının ve girdi maliyetlerine yönelik uygulamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
İlginizi Çekebilir