© Tarım Pusulası

CHP’li Aykut Kaya’dan çiftçiye kredi için borç engeli teklifi

Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle, tarım faaliyeti yürüten çiftçilerin SGK prim borcu ve vadesi geçmiş vergi borcu nedeniyle kamu bankaları ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanmasının engellenmemesi amaçlanıyor.

Harun Göksel / Antalya: Antalya Milletvekili Aykut Kaya tarafından 29 Ocak 2026 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan kanun teklifiyle, tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerin krediye erişimde karşılaştığı borç kaynaklı engellerin kaldırılması hedefleniyor.

Teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Gerekçede “üretim durma noktasına geliyor” vurgusu

Kanun teklifinin genel gerekçesinde, tarım sektörünün gıda arz güvenliği ve kırsal kalkınma açısından stratejik öneme sahip olduğu belirtilirken, artan girdi maliyetleri, yüksek enflasyon ve finansmana erişimdeki zorlukların çiftçileri ciddi biçimde zorladığı ifade ediliyor.

Mevcut uygulamada birçok çiftçinin SGK prim borçları ve vadesi geçmiş vergi borçları gerekçesiyle kamu bankaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden sağlanan kredi mekanizmalarından fiilen dışlandığı kaydediliyor.

SGK prim borcu krediye engel sayılmayacak

Teklifin 1. maddesiyle, 5510 sayılı Kanuna ek madde eklenmesi öngörülüyor. Buna göre:

Vergi borcu için de benzer düzenleme

Teklifin 2. maddesiyle Vergi Usul Kanunu’na eklenecek hüküm kapsamında, tarım faaliyeti yürüten gerçek kişilerin vadesi geçmiş vergi borçlarının da tarımsal krediye erişimde engel oluşturmayacağı düzenleniyor.

Bu kapsamda:

Amaç: Üretimin sürmesi ve kamu alacaklarının tahsili

Kanun teklifinde temel amaç, çiftçilerin borç yükü nedeniyle üretimden kopmasının önüne geçmek, tarımsal kapasitenin daralmasını engellemek ve kamu alacaklarının üretimi durdurmadan aşamalı şekilde tahsil edilmesini sağlamak olarak belirtiliyor.

Yürürlük ve yürütme

Teklifte yer alan düzenlemeye göre kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve hükümler Cumhurbaşkanı tarafından yürütülecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER