CHP’den Gübre Fiyatlarındaki Artış Araştırılsın Teklifi
SiyasetCHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve CHP Milletvekilleri gübre fiyatlarında yaşanan artışların nedenlerinin tespiti ve bu artışların önüne geçmek için Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını istedi.
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve CHP Milletvekilleri gübre fiyatlarında yaşanan artışların nedenlerinin tespiti ve bu artışların önüne geçmek için Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını istedi.
TBMM Başkanlığına verilen teklifte gübre fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekilerek, bu durumdan hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğuna vurgu yapıldı.
Araştırma önergesinin gerekçesinde “Türkiye tarımında çiftçilerimizi tarlasından koparan, üretimden uzaklaştıran etkenlerin başında yüksek girdi maliyetleri gelmektedir. Yüksek girdi maliyetleri, tam ve zamanında verilmeyen destekler ve birde bunlara eklenen sıfır gümrükle yurtdışından alınan tarım ürünleri olunca, çiftçilerimiz üretimden kopmakta bir sarmal içinde borcunu çevirmeye çalışmaktadır. Tarımsal üretimdeki yüksek maliyetlerin bir göstergesi gübre fiyatlarında yaşanan artış olmuştur. Çiftçi gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle tarlasına gübre atamaz durumdadır. Bu durum ürün verimliliğini düşürmekte, düşük verim nedeniyle çiftçilerimiz ithal ürünlerle, yabancı çiftçilerle rekabet edemez hale gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu önergeyle ilgili yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi: “TÜİK’in ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verdiği rakamlar farklı olmakla birlikte TZOB’nin rakamlarına göre gübreye, çeşidine göre, bir yıl içinde yüzde 150 zam yapılmıştır. TÜİK bu rakamı daha düşük göstermekle birlikte yine de verdiği rakam resmi enflasyon oranının üç katından fazladır.
Çiftçimiz gübredeki fiyat artışına yetişemez tarlasına gübre atamaz duruma gelmiştir. Gübre fabrikalarının özelleştirilmesi ile piyasada devletin rolü kalmamış, başıbozukluk içinde çiftçimiz ve ürünleri çok daha pahalı almak zorunda bırakılan vatandaşlarımız mağdur olmuştur.
Oysa devletin denetleyici ve düzenleyici hatta gerektiğinde müdahale eden bir güç olarak bu duruma seyirci kalmaması gerekir. Tarımsal üretimin sağlıklı bir şekilde devamı aynı zamanda bir milli güvenlik sorunudur. TBMM çiftçilerimizin fahiş bir şekilde artan gübre fiyatları karşısındaki sesini duymalı ve buna karşı çözümleri belirlemelidir.”
İlginizi Çekebilir